Tjej, 14 år 12/28/2023
Lyft upp

Det sprids en fejk bild på mig...

det sprids en fejk bild på mig i min stad, vad ska jag göra? bilden är fejk men alla tror att det är jag. jag behöver hjälp

Finns här för dig

Kommentera på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

Kommentar

Mikaela på ECPAT 2023-12-28

Hej på dig!
Tack för att du hör av dig till oss med din fråga.
Du berättar att det sprids en bild på dig i din stad som är fejk men att alla tror att det är du. Du undrar nu vad du ska göra.
Det som hänt dig är inte okej. Det är aldrig okej att dela privata, kränkande eller utlämnande bilder på personer mot deras vilja. Det är lika fel att dela/sprida fejkade bilder och sprida rykten. Du kan läsa mer om det här.

Du har rätt till stöd och hjälp. Det kan vara skönt att prata med en vuxen om det som hänt dig. Fundera över vilken vuxen i din närhet som du kan prata med – det kan vara en förälder, lärare, skolkurator eller en annan vuxen du känner dig trygg med. Du har rätt att bli lyssnad på och att få hjälp med att hantera det som hänt.
Vi brukar tipsa om att ta skärmdumpar och spara användarnamn på de kontot/kontona som sprider bilden samt att anmäla till plattformen det sker på (exempelvis Snapchat, Instagram mm) Du kan läsa mer här om hur du anmäler till plattformen. Du har också rätt att polisanmäla det som du är utsatt för, du kan läsa mer här om hur det går till.
Vi på Ditt ECPAT kan i vissa fall hjälpa till med att få bort bilden om den ligger på öppna nätet och ibland även stänga ned de kontot som sprider bilden.
Vill du prata mer med någon av oss är du välkommen att höra av dig till oss via chatt, mejl eller telefon.
Ta hand om dig!

Gör mig glad
Gör mig ledsen
Gör mig arg
Finns här för dig
kommentera
Ställ din fråga!