Behöver du hjälp att ta ner nudes som sprids på nätet?

Sammanfattning

  • Det är inte ditt fel om dina nudes sprids. Du har rätt att få hjälp  
  • Kontakta Ditt ECPAT om du vill ha hjälp med att få bort sexuellt kränkande bilder eller filmer som föreställer dig själv från nätet  
  • Spara bilden om du har den kvar, så kan vi hjälpa dig mer  
  • Prata med en vuxen som kan hjälpa dig och ge dig stöd  
  • Gör en polisanmälan – att sprida någons bilder kan vara olagligt

Många tror att bilder som spridits på nätet inte går att ta bort. Men vi på Ditt ECPAT har ett verktyg som vi ofta kan använda för att ta ned sexuellt kränkande bilder eller filmer från nätet. Vi kallar den för nedtagningsfunktionen och den finns till för dig som är under 18 år, eller för dig som var under 18 år när bilden eller filmen togs.  

Det är aldrig ditt fel om dina nudes sprids. Det spelar ingen roll om du skickat dem frivilligt till någon - det är den som spridit bilderna som har gjort fel. Här kan du läsa mer om vad du kan göra om dina bilder sprids.

Få hjälp med nedtagning av oss på Ditt ECPAT

Hör av dig till oss på Ditt ECPAT via chatt, mejl eller telefon om du fått dina bilder spridna. Du har alltid möjlighet att vara anonym i din kontakt med oss, men vi kan göra mer för dig om vi vet vem du är.  

När du kontaktar oss om att en bild eller film spridits ställer vi frågor till dig för att se på vilket sätt vi kan hjälpa dig. Sen informerar vi dig om vad du har rätt till och på vilket sätt vi ska försöka hjälpa dig.  

Så här går nedtagningen till

För att vi ska kunna hjälpa dig att ta ner en bild eller film behöver du ladda upp och skicka den till oss. Därför är det bra om du har bilden kvar på din dator eller telefon. Om du inte har det kan du istället skicka en länk till sidan där bilden sprids.

För att ladda upp bilder eller filmer till oss behöver du få en länk till vår uppladdningshemsida. Du får länken av oss i chatten, mejlen eller på telefon. På sidan står det precis hur du ska göra för att ladda upp. Det du skickar in till oss blir låst (krypterat) innan det skickas. Det är bara de som ska granska filmen eller bilden som kan låsa upp (dekryptera) och se den.

Våra analytiker undersöker om bilden har spridits och var. Det gör vi för att veta vem vi ska kontakta för att få hjälp att ta ner bilden. Vi kontaktar också polisen och skickar informationen vidare till dem.

Vi kan aldrig garantera att en bild eller film tas ner även om bilderna är olagliga att sprida. En bild kan laddas upp på nytt på samma plats eller på andra platser senare. Vi använder verktyg som automatiskt letar efter bilden - det ökar möjligheterna att ta ner den om den dyker upp på nytt. 

Vi samarbetar med sociala medier

Om en bild sprids på sociala medier kan vi i vissa fall också hjälpa till att kontakta den app där bilden sprids. Då kan de hjälpa till att ta bort bilden eller stänga av det konto som sprider bilden.   

Vi kan ge stöd

Vi förstår att det kan kännas jobbigt att skicka in bilden och att ännu fler ska se den. Men för att kunna hjälpa dig behöver våra analytiker se bilden eller filmen för att veta vad de ska leta efter.

Du kan kontakta oss anonymt, men om vi vet vem du är kan vi hjälpa dig ännu mer. Du har rätt att få stöd och hjälp. Ibland kan det kännas lättare att prata med oss anonymt, innan du berättar för någon annan eller gör en anmälan.

Prata med en trygg vuxen

Du ska inte behöva vara ensam i det som hänt dig. Det spelar ingen roll om den som spridit dina nudes sagt att du inte får berätta - du har alltid rätt att prata med en vuxen. Det är den vuxnas ansvar att hjälpa dig, se till att du får stöd och att du mår bra.  

Ibland kan det kännas svårt, men många tycker att det är en lättnad när de har berättat för någon. Du kan berätta för någon i familjen, för en lärare, skolkurator, tränare, eller någon annan vuxen som du litar på.

Anmäl till polis   

Att sprida någons sexuella bilder eller filmer kan vara olagligt. Du har rätt att anmäla till polisen om du utsätts för ett brott. För att anmäla till polisen kan du ringa telefonnummer 114 14. Du kan ta hjälp av någon vuxen eller en vän när du gör en polisanmälan om du vill. Även vi på Ditt ECPAT kan vara med när du ringer. Hör av dig till oss i chatten eller telefonen så berättar vi mer. Om du vill veta mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.