Att polisanmäla – så funkar det

Sammanfattning

  • Har du utsatts för ett brott är det viktigt att polisanmäla. Det kan hjälpa både dig själv och andra.
  • Du kan ringa 114 14 eller gå in på en polisstation.
  • Radera inga konversationer eller bilder om du utsätts för brott.
  • Du kan anmäla anonymt men kan få bättre hjälp om polisen vet vem du är.
  • Dina föräldrar får reda på att du har polisanmält, men behöver inte få reda på allt du berättar för polisen.

En polis som vi på ECPAT ofta samarbetar med är Louise Åhlén. Hennes jobb är att utreda internetrelaterade sexualbrott mot barn och unga. Det kan till exempel handla om att någon har blivit hotad på nätet, eller fått nakenbilder spridda. Här berättar hon hur en polisanmälan går till och varför det är bra att göra en.

Varför ska jag polisanmäla om någon till exempel har spridit en nakenbild på mig?

- Det finns flera saker som är bra med att polisanmäla. Jag tycker att du ska göra det för din egen skull, för att det som du har utsatts för är ett brott och inte alls okej. Det du berättar för oss kan också vara en viktig pusselbit i en pågående utredning. Genom att anmäla kan du samtidigt hjälpa andra. Jag tycker att det är viktigt att jag, du och andra berättar för omvärlden att det här händer barn och unga. Det är inte okej och det är absolut inte ditt fel.

Hur gör jag en polisanmälan?

- Du kan ringa 11414 och berätta vad som hänt eller så kan du gå in på en polisstation. En del tycker att det känns bra att ha med en vuxen, men det behövs inte för vår del. Där kommer vi lyssna på dig och skriva en polisanmälan. Sedan gör en polis bedömningen om det som hänt ska utredas eller inte. Du behöver alltså inte själv veta om det du har varit med om är ett brott, det vet vi och hjälper dig med.

Behöver jag ha bevis?

- För att kunna utreda brott behöver vi samla in bevis, jag kallar det för pusselbitar. Ett råd vi brukar ge är att du ska försöka behålla alla konversationer, bilder och chattar. Det allra bästa är om du kan låta allt vara orört, men om det inte går så kanske du kan skärmdumpa något. Alla pusselbitar är bra! Om du är osäker på vad du ska spara så kan vi hjälpa till. Det är viktigt att veta att även det du berättar för oss är en viktig pusselbit, allt handlar inte om teknisk bevisning.

Kan jag vara anonym?

- Det kan du vara men om du är anonym så kommer viktiga pusselbitar att saknas och då blir det svårt att utreda brottet. Då blir det mer som ett tips.

Måste mina föräldrar få veta att jag gör en polisanmälan?

- I de flesta fall måste de det eftersom vi måste få deras okej att prata med dig. De har också rätt att veta vissa saker, som vilket brott det handlar om. Det betyder inte att de måste få reda på alla detaljer och allt du berättar för oss. Är du osäker på vad de kommer få reda på så kan du fråga oss. Vi finns här för dig och de poliser du kommer träffa är specialutbildade för att prata med unga om sådana här frågor.

Kan jag ångra mig?

- Det går inte att ta tillbaka det du redan har berättat men om du känner att du inte vill berätta mer så är det upp till dig. Du och ingen annan bestämmer vad du vill säga i förhör och inte.

Vad gör polisen med de bilder som ni hittar?

- Vi utreder brottet men vi varken får eller har möjlighet att till exempel hjälpa till att ta ner bilder, som ECPAT kan.

Jag har hört att ni inte har tid att utreda sånt här, stämmer det?

- Det stämmer inte. Däremot ökar tyvärr den här typen av brott varje år. Därför är det extra viktig att vi får in alla viktiga pusselbitar som gör att vi kan utreda de här brotten mot barn och unga.

Varför lägger ni ner anmälningar?

- Polisen, eller i de flesta fall åklagaren, gör ibland bedömningen att det saknas pusselbitar som gör att vi inte kommer vidare. Ibland så kan det vara så att det inte handlar om ett brott. Det betyder inte att det du har varit med om inte har varit både jobbigt och kränkande, eller att det skulle ha hänt. Om din anmälan läggs ner så är det inte samma sak som att det var meningslös att anmäla! Det du berättar kan bli viktiga pusselbitar senare. Ärenden som har lagts ner kan tas upp igen, om det kommer in nya anmälningar och nya uppgifter.