Har du frågor eller oro om porr?

Sammanfattning

  • Porr är sexuella bilder eller filmer där personer över 18 år medverkar frivilligt.
  • Det är oftast lagligt att kolla på porr.
  • Det är inte ovanligt att kolla och gilla porr – men inte heller ovanligt att inte vilja kolla på porr.
  • Det är olagligt att skicka porr till någon som inte vill ha det.
  • Prata med någon om du oroar dig för att du tittar för mycket på porr, om du mår dåligt av något du sett eller om du känner oro över något du tänder på.
  • Du kan prata anonymt med oss på Ditt ECPAT om de här frågorna.

Ibland hör unga av sig till oss med frågor eller oro som handlar om porr.

Vad är porr?  

Porr är filmer, bilder (både fotografier och tecknat) och texter där personer över arton år är med frivilligt och där syftet är att vara sexuellt upphetsande. Porr visar inte alltid verkligheten, det kan till exempel vara skådespelare som följer ett manus.  

Vad räknas inte som porr?  

  • Om någon som är med i filmen eller på bilden inte är med frivilligt så är det ett övergrepp.  
  • Om någon som är med i filmen eller på bilden är under arton år är det olagligt att titta på den, spara den eller sprida den. 

Är det lagligt att kolla på porr?  

Det är oftast lagligt att kolla på porr, om de som är med i filmen eller på bilden är över arton år och har sagt ja till att vara med. Även om det är lagligt att titta kan det vara olagligt att skicka porr till nån som inte vill det och som inte bett om det.  

Varför kollar en del på porr?  

En del tittar för att de är nyfikna, för att se hur sex kan gå till eller för att de blir kåta av det. Det är vanligare att killar tittar på porr än att tjejer gör det, men många tjejer tittar också. En del tittar inte alls på porr och en del föredrar att läsa porrberättelser i stället. 

Kan man kolla för mycket eller bli beroende av porr? 

Många undrar om de kan bli beroende av porr. Om du känner att du tittar mer på porr än du vill så är det bra att försöka prata med någon om det. Du kan prata med en vuxen i din närhet som du litar på. Ibland känns det lättare att prata anonymt med någon på nätet. Du kan till exempel kontakta RFSU eller oss på Ditt ECPAT.  

Om du och din partner inte är överens om porr 

Om du vill titta på porr eller inte bestämmer du själv. Du behöver inte ställa upp på något som inte känns bra för dig eller något som du inte tänder på. Det är både vanligt att gilla porr och att inte gilla porr. En del vill prova sånt de sett i porr i verkligheten. Det är okej om alla inblandade har sagt ja till det och är över 15 år. Du har alltid rätt att säga nej eller avbryta sex – även om du från början sa ja och även om det var du som tog initiativet till sex.  

Om du tänder på sånt du tycker känns konstigt, jobbigt eller på sånt som du inte är beredd på 

När du kollar på porr kan det hända att du blir kåt av sånt du inte är beredd på. Det kan vara nåt du inte fantiserat om tidigare eller något som inte känns okej att tända på. Det är inte ovanligt, men om du mår dåligt av det du tänder på eller om du vill prata mer om varför det känns jobbigt är det bra att prata med någon om det. Ibland kan det du tänder på vara olagligt att göra i verkligheten. Om det är något du oroar dig över finns det stöd att få. UMO och RFSU har bra information om de här frågorna och du kan också kontakta oss på Ditt ECPAT.  

Om du mår dåligt över det du sett 

Porr kan innehålla sånt som är obehagligt att se. Det kan både vara sånt som är olagligt och sånt som du själv tycker är jobbigt att se. Det är inte konstigt eller ovanligt att må dåligt över det och ofta känns det bättre om du pratar med någon om det du upplevt.  

Om du tror att det du sett är olagligt, till exempel att de som är med i bilden/filmen inte vet om att de är det eller inte sagt ja till det, bör du kontakta polisen. Du kan ringa till 11414 eller läsa mer om hur en polisanmälan går till här.  

Om du vill prata med någon om hur du känner eller vad du bör göra kan du kontakta oss på Ditt ECPAT. Du kan alltid vara anonym när du hör av dig till oss.  

Vad gäller för nudes?  

Vad som gäller för nudes kan du läsa om här: