Någon utpressar mig eller hotar att sprida mina nudes om jag inte skickar fler

Sammanfattning

  • Om någon försöker få dig att skicka nudes genom tjat, hot eller utpressning kan det vara ett brott. Samma sak gäller om någon hotar att sprida bilder som du tidigare skickat.
  • Även om du skickat nudes tidigare eller lovat att skicka har du rätt att säga nej när du vill. Du har alltid rätt att ändra dig.
  • Prata med en vuxen om någon försöker få dig att skicka bilder fast du själv inte vill.
  • Ta skärmdumpar om någon tjatar, hotar eller utpressar dig.
  • Skicka aldrig fler bilder om du blir hotad eller utpressad.
  • Anmäl till polisen om du tror att du utsätts för ett brott. Om du är osäker och vill ha råd kan du kontakta Ditt ECPAT. 

Är det någon som försöker tvinga dig att skicka nudes genom tjat eller utpressning? Hotar någon att sprida dina nudes om du inte skickar fler bilder? Det är aldrig OK och det kan vara ett brott. Du behöver aldrig skicka nudes, även om du först sagt ja och även om du tidigare skickat i samtycke. Du har alltid rätt att ändra dig. Blir du utpressad eller hotad är det aldrig ditt fel, det är den andra som gör något som kan vara brottsligt.

Det här kan du göra:

Prata med en vuxen

Det blir lättare att ordna en situation om du berättar för någon du litar på så fort det händer. Du har rätt att få hjälp. Även om personen som vill ha nudes av dig säger att du inte får berätta för någon har du rätt att göra det. Du kan prata med någon i din familj, en lärare, tränare, skolkurator eller annan du litar på. Kom ihåg att det inte är du som har gjort fel - det är personen som tjatar, hotar eller utpressar dig.

Ta en skärmdump 

Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.

Betala inte och skicka inte fler bilder

Om den du har kontakt med uppträder obehagligt, hotar dig eller utpressar dig ska du inte dela fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen. Du vet inte om hoten eller utpressningen kommer att sluta även om du skickar det personen vill ha.

Anmäl till polisen 11414 

Det är aldrig OK att tjata, hota eller utpressa någon annan att skicka bilder. Det kan vara ett brott och det är viktigt att anmäla till polisen. Du har rätt att inte bli utsatt för brott och din anmälan kan också bidra till att andra barn och unga inte drabbas av det som hänt dig. Om du vill läsa mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.

Kontakta appen eller sajten

Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort kontot. Företagen kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är ok. Här hittar du en guide till de vanligaste apparna och sajterna.