Någon vill ha nudes av mig

Sammanfattning

  • Om någon försöker få dig att skicka nudes genom tjat, hot eller utpressning kan det vara ett brott.
  • Även om du skickat nudes tidigare väljer du själv om du vill göra det igen. Du har rätt att ändra dig även om du sagt att du ska skicka.
  • Prata med en vuxen om någon försöker få dig att skicka bilder fast du själv inte vill.
  • Ta skärmdumpar om någon tjatar, hotar eller utpressar dig.
  • Anmäl till polisen om du tror att du utsätts för ett brott. Om du är osäker och vill ha råd kan du kontakta Ditt ECPAT. 

Är det någon som försöker tvinga dig att skicka nudes genom tjat, hot eller utpressning? Det är aldrig OK och kan vara ett brott. Det är vanligt att känna obehag av att någon frågar eller tjatar om att få nudes. Det kan också vara skrämmande om nån hotar en och försöker tvinga en att skicka nudes. Även om du först har gått med på något har du alltid rätt att ändra dig. Att du har sagt att du ska göra något eller att du har gått med på något en gång, betyder inte att du måste göra det.

Det här är kan du göra på egen hand:

Prata med en vuxen
Det blir lättare att ordna en situation om du berättar för någon du litar på så fort det händer. Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om personen som vill ha nudes av dig säger att du inte får berätta, du får alltid prata med en vuxen. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en lärare, tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om nakenbilder och hur dåligt en kan må av vad andra gör mot en. De kan därför vara ett bra stöd i att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte visar sig vara så bra att prata med, så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och få stöd i att hantera det som hänt. 

Ta en skärmdump 
Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert. Betala inte någonting till personen och dela inte fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen.

Anmäl till polisen 11414 
Det är aldrig OK att tjata, hota eller utpressa någon annan att skicka bilder. Det är viktigt att anmäla till polisen när någon tjatar, utpressar eller hotar dig att ta nakenbilder. Du har rätt att inte bli utsatt för brott och din anmälan kan också bidra till att andra barn inte drabbas av det som hänt dig. Om du vill läsa mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.

Kontakta appen eller sajten
Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort kontot. Företagen kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är ok. Här hittar du en guide till de vanligaste apparna och sajterna.