Jag har spridit nudes

Sammanfattning

  • Du får aldrig sprida privata, pinsamma eller utlämnande bilder och filmer på personer utan att de sagt att det är okej. Det kan vara ett brott.
  • Har du fått en oönskad nakenbild får du inte skicka den vidare, det kan också vara olagligt.
  • Vill du veta om det du gjort är olagligt eller inte kan du läsa mer här. 
  • Om du spridit en bild vidare – berätta för den som har skickat bilden och be om förlåtelse. Berätta för den du skickat bilden till att personen på bilden inte vill att den sprids vidare.
  • I vår plattformsguide kan du läsa om hur du tar ner bilder från nätet. Du kan också kontakta oss för att få hjälp och stöd.

Det är aldrig OK att sprida privata, pinsamma eller utlämnande bilder och filmer på personer utan att först få deras samtycke - det kan vara olagligt. Om du har fått en oönskad nakenbild ska du inte skicka den vidare, det kan också innebära en olaglig handling.

Det här är kan du göra på egen hand om du har spridit nudes:

Prata med en vuxen
Det blir lättare att ordna en situation om du berättar så snart som möjligt. Om du har spridit nudes och vill göra något åt det finns det hjälp att få. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller en lärare, tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om nakenbilder och hur dåligt en kan må. De kan därför vara ett bra stöd i att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och att hantera det som hänt.

Om du vill veta mer om vad som är olagligt och inte kan du läsa här.

Berätta för den som har skickat bilden
Om du har delat en bild som du inte fick dela har du brutit ett förtroende. Berätta för personen, be om förlåtelse för vad du har gjort och berätta att du försöker att ordna situationen. När någon har brutit ett förtroende är det naturligt att personen kan känna en massa känslor som exempelvis ilska och sorg. Om det är svårt att berätta för personen på egen hand så ta hjälp av en vuxen du litar på. 

Om du vet vem det är du spridit bilden till
Ta kontakt med personen som fått bilden och berätta att personen på bilden inte vill att bilden ska spridas vidare. Du kan även berätta för den eller de som fått den att det kan vara brottsligt att ha bilden kvar och sprida den vidare. Ta gärna hjälp av en vuxen om du inte vill eller orkar själv. Du gör rätt som vill göra något åt det!  

Om du tänder på sånt som inte känns bra kan du ringa PrevenTell

Om du är orolig för att du tänder på sådant som inte känns bra eller om du är orolig över dina tankar och tycker att de tar för stor plats i ditt liv, eller om du är rädd att göra dig själv eller andra illa – då är det viktigt att få hjälp. PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som känner oro över din sexualitet. Du kan ringa till PrevenTell dygnet runt. Är inte telefonlinjen öppen kan du prata in ett meddelande så ringer de upp dig följande vardag.  

Prata med oss på Ditt ECPAT Du kan alltid höra av dig till oss på Ditt ECPAT. Du kan ringa, chatta eller mejla till oss. Stödlinjen är öppen måndag – torsdag mellan kl. 17 – 22 samt fredagar kl. 15 – 20. Du kan alltid mejla oss så återkommer vi nästa vardag.