Någon skickar nudes som jag inte vill ha

Sammanfattning

  • Det är aldrig okej att skicka bilder, exempelvis nudes, till någon som inte frågat efter dem.
  • Du får aldrig dela vidare någon annans nakenbilder.
  • Vuxna får aldrig skicka nakenbilder till barn och unga.
  • Skickar någon en oönskad nakenbild till dig kan det vara ett brott.
  • Prata med en vuxen om det som hänt, eller med polisen om du tror att du utsatts för ett brott.
  • I vår Plattformsguide kan du läsa hur du blockar personen som skickar bilder.

Ifall du får nakenbilder eller sexfilmer du inte bett om eller velat ha är det vanligt och helt OK att känna obehag. Det är aldrig OK att skicka bilder på till exempel sin sina könsorgan till nån annan utan att ha blivit ombedd att göra det. Det är heller aldrig OK att dela vidare någon annans nakenbilder. Vuxna får aldrig skicka nakenbilder till barn och unga. Det är ett brott. Även om du först har gått med på något eller frågat efter något har du alltid rätt att ändra dig. Att du har sagt att du ska göra något eller att du har gått med på något en gång, betyder inte att du måste göra det.

Det här är kan du göra på egen hand:

Prata med en vuxen
Det blir lättare att ordna en situation om du säger till så fort det händer. Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om personen säger att du inte får berätta om det som händer dig, du får alltid prata med en vuxen. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en lärare, tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om nakenbilder och hur dåligt en kan må av vad andra gör mot en över internet. De kan därför vara ett bra stöd i att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med, så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och att hantera det som hänt. 

Ta en skärmdump 
Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert. Betala inte någonting till personen och dela inte fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen.

Anmäl till polisen 114 14 
Det är aldrig OK att andra skickar nakenbilder till dig som du inte bett om eller vill ha. Det är heller inte ok att andra hotar, tjatar eller försöker utpressa dig för att få dig skicka bilder. Det är brottsliga handlingar. Din anmälan kan bidra till att andra barn inte drabbas av det som hänt dig. Om du vill läsa mer om hur en polisanmälan gå till kan du läsa här.

Blockera personen
Om personen kontaktar dig via sms kan du blockera numret. På Iphone går du in i samtalslistan, trycker på ikonen med ett i och en cirkel och väljer ”blockera den här uppringaren”. 

Här hittar du instruktioner om hur du blockerar användare på de vanligaste apparna och sajterna. 

Kontakta appen eller sajten
Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort kontot. Företagen kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är ok.