Hjälp med nedtagning av bilder och filmer

Här kan du hitta information om hur vi på Ditt ECPAT kan hjälpa dig under 18 år att ta ner nudes som sprids. Du kan vara anonym men om du berättar vem du är kan vi hjälpa dig med exempelvis en polisanmälan.

Vi kan både hjälpa dig att ta ned nakenbilder och avklädda bilder som spridits mot din vilja och bilder och filmer som har varit frivilliga men som sen spridits fast du inte vill.

För att vi ska kunna hjälpa dig behöver du ha tillgång till bilden eller filmen som sprids, eller en länk till sidan där den sprids. Vi kan hjälpa till att ta ner bilder på nätet och på många plattformar, men inte alla.

Chatta med oss så hjälper vi dig, eller använd snabbhjälpen för att få hjälp om chatten inte är öppen.

Hur kan ECPAT ta bort bilder och filmer från nätet?

Vi kan hjälpa dig att ta ner nudes om du har bilden eller filmen kvar eller om du har en länk till den sida där den sprids.  

Kan ni hjälpa mig om jag inte har kvar bilden eller filmen? 

Om du inte har kvar bilden, filmen eller en länk till den kan vi tyvärr inte hjälpa dig att ta ner den. Men om du har information om personen som sprider bilden, ett användarnamn och de sidor där den sprids kan vi hjälpa dig att kontakta plattformarna. Du kan även kontakta dem på egen hand. På plattformsguiden hittar du information om de vanligaste plattformarna/apparna. https://dittecpat.se/plattformsguiden/  

Vilka nudes kan ni ta ner? 

Vi kan hjälpa dig ta ner nakenbilder och avklädda bilder. Vi kan även hjälpa dig att ta ner bilder och filmer som har varit frivilliga men som sen spridits fast du inte vill. 

Vi kan även ta ner bilder eller filmer som visar sexuella övergrepp som våldtäkter. 

Du behöver vara under 18 på bilden eller filmen för att vi ska kunna hjälpa dig. 

Vilka nudes kan ni inte ta ner? 

Vi kan hjälpa till med att ta ner bilder på nätet och på flera plattformar, men inte alla. Hör av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig. 

Hur gör ni för att ta ner mina nudes? 

Du kan alltid vara anonym när du kontaktar ECPAT, men det blir enklare för oss att hjälpa dig om vi vet vem du är. Det kan kännas jobbigt att ytterligare en person ska se bilden som du vill ha bort från nätet, men för att kunna hjälpa dig på bästa sätt behöver även våra analytiker se bilden eller filmen för att veta vad de ska leta efter.  

När du kontaktar oss på Ditt ECPAT via mejl, chatt eller telefon kommer du att få en länk till ett säkert uppladdningsverktyg där du kan ladda upp bilder, filmer och/eller länkar. 

Vi börjar med att undersöka om bilden har spridits och var. Det gör vi för att veta vem vi ska kontakta för att få hjälp att ta ner bilden. 

Sen kontaktar vi våra samarbetspartners på polisen och skickar informationen vidare till dem. Om du har berättat för oss vem du är kan vi hjälpa till att anmäla till socialtjänsten och polisen om det behövs. Läs mer här om hur det funkar att polisanmäla.

Vi har redan kontakt med många plattformar där bilder delas. Därför kan vi kontakta dem direkt och be dem ta bort bilden innan den sprids mer. 

Vi har också ett verktyg som heter Arachnid, som letar efter olagliga bilder på nätet. Arachnid fortsätter leta efter bilden om en ny kopia skulle dyka upp senare. Om det händer så skickas ett meddelande till webbsidan att de ska ta ner den. 

Om du som kontaktat oss vill, kan vi kontakta dig och berätta hur det har gått och vad som har hänt. 

Vi kan aldrig garantera att en bild eller film tas ner, på vissa platser kan det vara svårt även om bilderna är olagliga. En bild kan också laddas upp på nytt på samma plats eller på andra platser senare. Däremot använder vi verktyg som automatiskt letar efter bilden, vilket ökar möjligheterna att ta ner den om den dyker upp på nytt.