Bilder på mig sprids mot min vilja

Sammanfattning

  • Det är aldrig okej att någon delar privata, pinsamma eller utlämnande bilder på dig. Personen som gjort det kan ha begått ett brott.
  • Ta skärmdumpar och spara chattar så att du kan visa vad som har hänt.
  • Prata med en vuxen. Det som har hänt är inte ditt fel och du kan behöva råd och stöd.
  • Anmäl till polisen om du tror att du har utsatts för ett brott.
  • En del bilder kan du själv ta ner från nätet. Läs mer i vår Plattformsguide hur du gör.
  • Prata med oss på Ditt ECPAT om vad som hänt och vad du kan göra.

Det är aldrig OK att dela privata, pinsamma eller utlämnande bilder och filmer på personer utan att först få deras samtycke. Även om du först har gått med på något har du alltid rätt att senare ändra dig. Att du har sagt att du ska göra något eller att du har gått med på något en gång, betyder inte att du måste göra det då eller igen. Vissa saker som händer dig på nätet kan också vara olagliga.

Prata med en vuxen

Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp så att delandet av bilden upphör. Det som hänt är inte ditt fel och det spelar ingen roll om någon sagt att du inte får berätta om det, du får alltid prata med en vuxen. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en lärare, tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om nakenbilder och hur dåligt en kan må av vad andra gör mot en över internet. De kan därför vara ett bra stöd i att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med, så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och få stöd i att hantera det som hänt.

Ta en skärmdump

Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert. Betala inte någonting till personen och dela inte fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen.

Anmäl till polisen 114 14

Det är aldrig OK att dina nudes delas utan ditt tillstånd, även om du själv tagit bilden och skickat den. Att andra skickar en sån bild vidare är också ett brott; barnpornografibrott eller olaga integritetsintrång. Det är viktigt att anmäla till polisen när du utsatts för ett brott och din anmälan kan också bidra till att andra barn inte ska drabbas av det som hänt dig. Om du vill veta mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.

Om du vet vem det är och det känns ok

Ta kontakt med personen och be hen ta bort bilderna eller filmerna. Ta gärna hjälp av en vuxen om du inte vill eller orkar själv. Det är inte ditt fel att bilden har spridits.

Kontakta appen eller sajten

Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort bilden. Här hittar du en guide till de vanligaste apparna och sajterna. Anmäl även inlägget eller kontot. I vår Plattformsguide hittar du mer information om detta.