Hjälp med nedtagning av nudes

Ditt ECPAT kan hjälpa dig under 18 år att ta ner nudes som sprids. Du kan vara anonym men om du berättar vem du är kan vi hjälpa dig med exempelvis en polisanmälan.

Vi kan hjälpa dig att ta ned nakenbilder och avklädda bilder och filmer som tagits och spridits mot din vilja. Vi kan också ta ner bilder om har tagits frivilligt men som sen spridits fast du inte vill.

För att vi ska kunna hjälpa dig behöver du ha tillgång till bilden eller filmen som sprids, eller en länk till sidan där den sprids. Vi kan hjälpa till att ta ner bilder på nätet och på många plattformar, men inte alla.

Kontakta oss så hjälper vi dig.

Så kan ECPAT ta bort bilder och filmer från nätet

Vi kan hjälpa dig att ta ner nudes om du har bilden eller filmen kvar eller om du har en länk till den sida där den sprids.  

Kan ni hjälpa mig om jag inte har kvar bilden eller filmen? 

Om du inte har kvar bilden, filmen eller en länk till den kan vi tyvärr inte hjälpa dig att ta ner den. Men om du har information om personen som sprider bilden, ett användarnamn och de sidor där den sprids, kan vi hjälpa dig att kontakta de sociala medierna.

Vilka nudes kan ni ta ner? 

Vi kan hjälpa dig ta ner nakenbilder och avklädda bilder. Det spelar ingen roll om du frivilligt tagit bilden om den sprids mot din vilja. Vi kan även ta ner bilder eller filmer som visar sexuella övergrepp som våldtäkter. 

Du behöver vara under 18 på bilden eller filmen för att vi ska kunna hjälpa dig. 

Vilka nudes kan ni inte ta ner? 

Vi kan hjälpa till med att ta ner bilder på nätet och på flera sociala medier, men inte alla. Hör av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig. 

Hur gör ni för att ta ner mina nudes? 

Du kan alltid vara anonym när du kontaktar ECPAT, men vi kan ge dig mer hjälp om vi vet vem du är. Det kan kännas jobbigt att ytterligare en person ska se din bild men för att kunna hjälpa dig behöver våra analytiker se bilden eller filmen för att veta vad de ska leta efter.  

Så här går nedtagningen till:

  • När du kontaktar oss på Ditt ECPAT får du en länk till ett säkert uppladdningsverktyg där du laddar upp bilden, filmen och/eller länkar.
  • Vi undersöker om bilden har spridits och var. Det gör vi för att veta vem vi ska kontakta för att få hjälp att ta ner bilden. 
  • Vi har kontakt med många sociala medier där bilder delas. Vi kan kontakta dem direkt och be dem ta bort bilden innan den sprids mer. 
  • Vi har också ett verktyg som heter Arachnid, som letar efter olagliga bilder på nätet. Arachnid fortsätter leta efter din bild om en ny kopia skulle dyka upp senare. Om det händer så skickas ett meddelande till webbsidan att de ska ta ner den. 
  • Om du vill, kan vi kontakta dig efter ett tag och berätta hur det har gått och vad som har hänt. 

Vi kan aldrig garantera att en bild eller film tas ner även om bilderna är olagliga att sprida. En bild kan laddas upp på nytt på samma plats eller på andra platser senare. Vi använder verktyg som automatiskt letar efter bilden - det ökar möjligheterna att ta ner den om den dyker upp på nytt.