Till Frågeplanket

Tjej, 16 år

Är det förtal att berätta det han är dömd för?

Jag skäms över våldtäkter som skett när jag var yngre än 10. Mannen i fråga är i fängelse nu och jag vågar inte prata om honom. Känns olagligt att berätta för kompisar. Är det förtal att berätta det han är dömd för? Är det lagligt för mig att berätta för kompisar att jag är orolig för att han är på permison? Vad får jag dela med mig av?

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig

Svara på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

2 kommentarer

Ebba på ECPAT 2023-10-19

Hej,

Tack för att du hör av dig till oss med din fråga!

Du berättar att du skäms över våldtäkter som skett innan du var 10 år och att mannen som utsatte dig är i fängelse nu men att du inte vågar prata om honom och du vill veta om lagen kring vad du får berätta och inte.

Jag vill börja med att säga att du inte ska behöva skämmas över att du har blivit våldtagen. Det är vanligt att känna skam och skuld när en har blivit utsatt men du har inte gjort något fel. Det är bara mannen som utsatte dig som behöver skämmas.
Du har ställt bra frågor men svaret är lite komplicerat eftersom det beror på lite olika saker. Det kan ibland vara olagligt att berätta för andra att någon har våldtagit en och det spelar ingen roll om det en berättar är sant eller inte.

Om du vill vara mer säker på att det inte är förtal att berätta, så kan du:
• Berätta för dina vänner utan att säga vem personen som våldtog dig är.
• Berätta vad som händer och hur det känns utan att berätta vad han heter eller något som gör att andra förstår vem det är du menar.

Du har rätt till stöd och hjälp, och det är bra om du kan prata med dina vänner när du känner oro exempelvis över att förövaren ska på permission.

Om du känner dig osäker är du välkommen att prata mer med oss här, eller ta kontakt med polisen och fråga dem vidare om vad som gäller kring att berätta för andra om en dömd förövare.

Ta hand om dig!

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig
2023-10-19

Yes

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig