Till Frågeplanket

Tjej, 13 år

Är det dåligt av oss att ha sex eftersom vi bara är 13 år?

För typ två månader sedan pratade jag och min pojkvän mycket om att vi ville ha sex, testa hur det känns och sånt. Och sen senare hade vi faktist sex… vi hade skydd men ingen i vår familj vet om att vi har haft det. Och vi har bara kännt och varit tillsammans i 5 månader. Är det dåligt av oss att ha sex eftersom vi bara är 13 år.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad 3
Känner igen mig Känner igen mig 4

Svara på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

3 kommentarer

Mamadou på ECPAT 2023-09-20

Hej, tack för att du hör dig till oss! Du skriver att du och din pojkvän har pratat mycket om att ha sex och även har haft sex, ni hade skydd och ingen i er familj vet om att ni har haft det. Ni har varit tillsammans i 5 månader och du undrar nu om det är dåligt av er att ha sex eftersom ni bara är 13 år. När det gäller sex för personer som inte är byxmyndiga dvs. Inte kan samtycka till sex måste det ändå alltid finnas samtycke om ni är yngre än 15 år och vill ha sex, precis om för äldre personer. Personer under 15 år kan inte dömas för sexualbrott eller andra brott, eftersom de inte är gamla nog att straffas.

Det är bra att ni är noga med att skydda er. Du skriver också att ingen i er familj vet om att ni haft sex. Om det är något du skulle vilja prata med någon i din familj om kan det kännas skönt att göra det, men det är inte något som ni måste berätta för dem om. Du skriver också att ni bara känt varandra i 5 månader. Det finns ingen tydlig gräns när man i en relation känner sig redo att ha sex. För vissa går det fort och för andra tar det tid. Det viktiga är att båda känner sig redo och vill ha sex. 

Du undrar också om det är dåligt av er att ha sex när ni bara är 13 år. Ni gör ingenting fel som har sex och eftersom ni båda är under 15 är det inte olagligt för er att ha sex. Däremot är det många som inte känner sig redo att ha sex när de är 13 år, men vissa gör det. Det är svårt för mig att svara på hur det är i just ert fall. Det viktiga är att ni mår bra av det och att ni är noga med att inte göra något som den andra inte vill eller är redo för. Ibland är det svårt att känna själv vad man vill och inte, och det är alltid okej att vänta med att göra vissa saker tills man känner sig säker. 

Om du har några fler funderingar får du gärna kontakta oss igen på chatt eller på telefon här: https://dittecpat.se/. Vänliga Hälsningar,

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad 3
Känner igen mig Känner igen mig
2023-09-23

Som ni redan vet är det inte olagligt, jag ser heller inte något moraliskt fel i det, ni verkar ju ansvarsfulla med det hela. Lagen är till för att skydda barn från sexuella övergrepp, inte hindra 2 personer under 15 från att ha sex. Ert sexliv är er ensak och ni måste inte berätta för någon, men har ni frågor och funderingar kan det vara bra att vända sig till en vuxen ni litar på. En förälder, skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig 1
2023-09-26

Det är inte dåligt att ha sex när man är underårig, men det finns en anledning till att man blir byxmyndig när man är 15.
Bara det inte är ensidigt och ni skyddar er så ska nog allt gå bra.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad 2
Känner igen mig Känner igen mig