Till Frågeplanket

Kille, 15 år

Var det olagligt innan jag fyllde 15 även fast det var med samtycke?

Min flickvän är ett år äldre (16) och förra året hade vi sex, vi båda sa ja och var väldigt tydliga med att vi kunde sluta när vi ville och så, så samtycke fanns, min fråga är var det olagligt? För då var jag 14 och hon 15. Vi fortsatte ha sex efter det (alltid med samtycke) och nu är jag byxmyndig och vi har fortsatt göra det, var det olagligt innan jag fyllde 15 även fast det var med samtycke?

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig

Svara på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

1 kommentar

Ebba på ECPAT 2024-05-14

Hej och tack för din fråga!

Vilken bra fråga du ställer. Precis som du själv är inne på så finns det en lag som säger att personer över 15 år inte får ha sex med någon som är yngre än 15 år. Men det finns också undantag från den lagen. Det kan till exempel vara när det är nära i ålder mellan två personer och det är tydligt att det har funnits samtycke från båda. För att undantaget ska gälla måste det vara tydligt att sexet var helt frivilligt och att den äldre inte har tjatat eller pressat för att få sex. Du skriver i din fråga att samtycke fanns från båda och att ni hade pratat om att ni kunde sluta när ni ville – det låter bra! Det är alltid viktigt med samtycke från alla inblandade.

Om du har fler frågor eller vill prata mer med oss så är du välkommen att kontakta oss via vår stödlinje.
Ta hand om dig,

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad 1
Känner igen mig Känner igen mig