Till Frågeplanket

Tjej, 16 år

Räknas detta som sexuella övergrepp, har jag gjort fel och vad jag borde göra nu?

Jag är en tjej på 16 år. I november 2022 så blev jag vän med en äldre man, vi blev vänner genom gemensamma online vänner, där jag var yngst och de flesta var mellan 20-30 år. Jag och denhär mannen som var 42 år blev väldigt nära. Efter ett tag började han bete sig på ett sätt som gjorde mig obekväm, då jag även sa till flera gånger att jag blev obekväm. Han brukade ofta fråga om bilder på mig och det slutade i att han frågade efter nakenbilder. Jag ville verkligen inte skicka något men jag ville inte förstöra vår vänskap och han var väldigt på. Jag ångrar än idag att jag nånsin skickade och jag skäms. Han skickade ofta vidios när han rörde sig själv vilket gjorde mig jätte obekväm. Jag träffade även honom en gång och jag ångrade direkt att jag faktist gick, han satt o kollade på mig hela tiden, han ville kramas och han rörde på mig och jag var obekväm. Han rörde aldrig på mina privata delar, han hade handen på mina lår för det mesta. Jag mådde inte bra av honom men jag vågade inte säga till mer eller sluta vara vän med honom. Jag var rädd att han skulle sprida bilder på mig eller på nått sätt bara sprida saker om mig ifall jag slutade vara hans vän eller sa till honom. Tillslut skrev jag till honom att jag inte längre vill, i början skrev han att han förstår osv men senare skriver han ifall han kan få en sista naken bild, då sa jag nej och han försökte ge mig skuldkänslor. Jag pratade inte med honom efter det men hade fortfarande kvar han på sociala medier osv. Men en dag vågade jag blocka honom överallt och även om jag var rädd och det var jobbigt så kändes det ändå skönt. Det har funnits flera dagar då jag tänker tillbaka och mår skit över dethär och bara ångrar allt. Jag vet att det är mitt fel till en viss del. Jag har aldrig pratat med någon om dethär och det är bara jag som vet om det, och jag vågar inte prata om det då jag skäms. Min fråga är ifall detta räknas som sexuella övergrepp, ifall jag gjort fel och vad jag borde göra nu?

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen 2
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig

1 kommentar

Mamadou på ECPAT 2023-10-23

Hej, tack för att du hör av dig till oss!

Du berättar att du blev vän med en 42 årig och ni blev väldigt nära, efter ett tag började han bete sig på ett sätt som gjorde dig obekväm vilket du också sa till honom flera gånger. Han brukade fråga om bilder ofta och det slutade med att han frågade efter nakenbilder, du ville inte skicka med ville inte heller förstöra vänskapen vilket gjorde att du skickade. Du ångrade dig direkt och han brukade skicka videos när han rörde sig själv. Ni träffades och du ångrar det än idag då han satt och kollade på dig hela tiden, ville kramas samt rörde dig och du var obekväm. Du var också rädd att han skulle sprida dina bilder eller sprida saker om dig om du slutade vara hans vän eller sa till honom. Du skrev tillslut till honom att du inte längre ville och i början skrev han att han förstår men ville få en sista nakenbild, när du sa nej så försökte han ge dig skuldkänslor. Du pratade inte med honom efter det men hade kvar han på sociala medier, men en dag vågade du du blocka honom överallt och även om du var rädd och att det var jobbigt så kändes det skönt. du brukar tänka tillbaka på det vilket får dig att må dåligt över det och ångra det. Du undrar nu om detta räknas som sexuella övergrepp, ifall du har gjort fel och vad du borde göra nu?

Tack för att du berättar, det du har varit med om låter allvarligt och du har rätt att få stöd och hjälp med det. Många barn och unga som vi pratar med, som är i en liknande situation som din, brukar säga till oss att det känns lättare efter att de har berättat för en trygg vuxen om det de varit med om. Finns det någon trygg vuxen i din närhet du skulle kunna prata med? Det kan exempelvis vara en förälder, en lärare eller kanske en kurator på skolan.
Du är inte ensam. Det är inte okej det du blivit utsatt för och det som personen har gjort mot dig kan också vara olagligt och det kan röra sig om flertal brott. Du har alltid rätt att polisanmäla. Du kan läsa mer om hur en polisanmälan går till här: https://dittecpat.se/artikel/att-polisanmala-sa-funkar-det/. Om du vill är du välkommen att chatta, eller ringa till oss (nr: 020-112 100) om du vill prata mer. Vi har också möjlighet att hjälpa till att ta ned bilder som sprids, det kan gå till på lite olika sätt och är det något du skulle vilja ha hjälp med kan du svara på det här mejlet eller kontakta oss här: https://dittecpat.se/.

MVH.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig