Jag har hittat eller fått sexuella bilder/filmer på barn 

Sammanfattning

  • Sexuella bilder/filmer som föreställer barn kan vara olagliga att inneha, spara och sprida vidare. 
  • Kontakta Ditt ECPAT eller polisen om du hittar den typen av bilder på nätet. 
  • Spara aldrig sexuella bilder på barn på din dator eller mobil. Sprid inte bilderna vidare.  
  • Spara länken till sidan eller mappen där bilderna finns. Polisen behöver den för sin utredning.  
  • Om någon skickar sexuella bilder till dig utan att du bett om det kan du ha blivit utsatt för ett brott.  
  • Det spelar ingen roll om sexuella bilder på barn är tecknade eller AI-genererade, eller om barnet själv har tagit bilden. De kan fortfarande vara olagliga att ha och sprida vidare.  

På nätet förekommer det sexuella bilder och filmer på barn. De bilderna och filmerna är inte okej. Det kan både vara olagligt att fotografera eller filma den typen av material och att spara eller sprida vidare filmerna eller bilderna. Brottet kallas för barnpornografibrott. Det spelar ingen roll om bilderna är tecknade eller AI-genererade – de är fortfarande inte okej.   

Fabiola Lind Vasquez jobbar på ECPAT. Här berättar hon hur du ska göra om du upptäcker sexuella bilder som föreställer barn:  

Hur ska jag göra om jag hittat sexuella bilder/filmer på barn på nätet?   

– Spara inte ner några bilder till din dator eller mobil, men spara länken till sidan eller mappen där bilderna eller filmerna ligger.  

Prata gärna med någon vuxen som du litar på som kan hjälpa dig med allt. Du kan också prata med oss på Ditt ECPAT. Vi kan ta ner bilderna från nätet och ser till att polisen får informationen. Här ser du hur du kontaktar oss. Du får vara anonym när du pratar med oss.  

Du kan anmäla direkt till ECPAT Hotline. Det är de hos oss som jobbar med att ta ner bilder och filmer från nätet. Du kan skicka ditt tips anonymt här.  

Du kan också anmäla direkt till polisen. Här skickar du ditt tips. 

Det är viktigt att du inte sparar ner bilderna och att du inte skickar dem vidare. Använd länken till sidan eller mappen när du skickar informationen vidare till oss eller till polisen.  

Varför är det viktigt att jag anmäler om jag hittat sexuella bilder på barn?

– Barnet på bilden eller filmen har i många fall utsatts för ett brott när hen blev fotograferad eller filmad. Att du anmäler kan göra att polisen kan hitta den som utsatt barnet. Du kan förhindra att förövaren utsätter fler barn för övergrepp.  

Vad ska jag göra om någon skickar sexuella bilder på barn till mig?  

– Att skicka sexuella bilder till någon som inte sagt ja till det kan vara olagligt. Så förutom att bilderna kan vara olagligt så kan även du ha blivit utsatt för ett brott.  

Radera inte bilderna som du fått skickat till dig, men skicka inte vidare dem till någon annan. Spara all information som du har om vem som skickade bilderna till dig, till exempel användarnamn på sociala medier.  

Kontakta polisen och gör en polisanmälan. Du kan ringa dem på 114 14, besöka en polisstation eller kontakta dem här. Ta gärna hjälp av en vuxen.  

Du kan också höra av dig till oss på Ditt ECPAT så hjälper vi dig vidare.  

Kom ihåg att du inte har gjort något fel eller olagligt om du fått oönskade sexuella bilder skickade till dig.   

Vad gäller för nudes som ett barn tagit på sig själv?  

Det är inte olagligt att fotografera sig själv, även om du är barn. Däremot får du oftast inte be någon som är under 15 år att skicka den typer av bilder eller filmer till dig. Anledningen är att någon som är under 15 år inte kan säga ja till sexuella handlingar.  

Om du hittar sexuella bilder på ett barn så spelar det ingen roll om barnet själv har tagit bilden. Det kan fortfarande vara olagligt att spara och sprida bilden. Du ska kontakta oss eller polisen om du hittar en sån bild på nätet.  

Har du frågor eller vill du prata mer om den här frågan? Hör av dig till oss! Du får vara anonym.