Jag har hittat ett expose-konto 

Sammanfattning

  • Att dela bilder vidare från ett expose-konto kan vara olagligt.
  • Det viktigaste du kan göra för den som utsatts är att låta bli att sprida vidare bilderna.
  • Om du hittar ett expose-konto så anmäl det till plattformen så att det stängs ner.
  • Prata med en vuxen eller oss på Ditt Ecpat för att få råd och stöd. Vi kan hjälpa till med att anmäla expose-kontot.

Att följa expose-konton kan kännas spännande och ibland känns det svårt att låta bli att titta på och dela innehållet vidare. Men att fortsätta sprida bilderna kan vara olagligt och förvärrar situationen för den som har drabbats. Därför är det viktigt att försöka stå emot.

Ett expose-konto är ett konto som hänger ut personer med privata bilder för att kränka dem. Ibland finns personliga uppgifter såsom namn, skola och ålder i anslutning till bilderna.

Sprid inte vidare 

Innehåll som delas på expose-konton kan ses som elakt skvaller. Och tyvärr älskar många människor skvaller. Syftet med det som sprids på ett expose-konto är ofta att göra illa den som skvallret handlar om. Därför är det viktigt att inte sprida innehållet vidare, även om det kan kännas svårt att låta bli. Att inte sprida vidare det som delas på expose-kontot är det viktigaste du kan göra för att hjälpa den som har blivit uthängd. Ibland kan det också vara olagligt att sprida det som delats. 

Prata med en vuxen 

När något händer är det lättare att få ordning på situationen om du berättar för en vuxen. Det kan till exempel vara en lärare, tränare, skolkurator eller någon inom familjen. Många vuxna som träffar barn och unga ofta är mer vana att prata om till exempel nakenbilder, än du kanske tror. Därför kan de vara ett bra stöd i att hantera jobbiga situationer. Skulle den vuxna som du berättar för inte vara så bra på att prata om det som hänt, prova att prata med en annan vuxen.  

Kontakta appen 

När du ser ett expose-konto kan du anmäla det till appen och be dem att ta bort det. Företag kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är okej. I Plattformsguiden har vi samlat guider och instruktioner om hur du gör för att ta bort och anmäla innehåll på sociala medier.  

Prata med oss på Ditt ECPAT 

Känns det svårt att prata med en vuxen i din närhet kan det vara skönt att först berätta för någon annan. Oavsett vem du pratar med när du hör av dig till oss på Ditt ECPAT kommer vi att lyssna på dig och ge dig råd och stöd. Vi har både en chatt och en stödlinje som du kan ringa. Ibland kan vi även hjälpa till att anmäla ett konto för att snabbare få det bortplockat från sociala medier.