Till Frågeplanket

Person, 17 år

Orolig

Jag känner en 06a som är tillsammans med en 09a. Är detta okej? Jag vet att det inte är olagligt att vara ihop med någon men jag vet att 06an har pratat sexuellt om 09an och jag tror att de planerar att ha sex om dom inte redan gjort det. Vad ska man göra i detta sammanhang? Känns inte okej även om de skulle ha sex efter 09an fyller 15…

Gör mig arg Gör mig arg 2
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig 1

Svara på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

2 kommentarer

Isabell på ECPAT 2023-09-22

Hej Du !
Vad bra att du hör av dig till oss med dina funderingar.
Du undrar om det är okej för en 06a och 09.a att vara tillsammans. Du berättar även att 06an pratat sexuellt om 09an, och du misstänker att dom haft sex redan. Du undrar nu vad du ska göra i detta sammanhang, för det känns inte bra.

Precis som du säger så är det inte olagligt att vara tillsammans med någon under 15 år. Om man är över 15 år så får man inte ha någon sexuell interaktion med någon som är under 15 år. Den som är över 15 år kan begå ett brott då. Lagen är till för att skydda barn och unga från sexuella övergrepp. Det gäller alla typer av sexuella handlingar och det gäller även om du som är under 15 år vill, eller är den som har tagit initiativet till sexet. Du kan läsa mer om vad som är lagligt och olagligt här.
Just i detta fall så kan du nog inte göra så mycket. Om du och 09.an har en bekantskap så kan du bara informera henne om vad lagen säger kring just samtycke och åldersskillnader. Du kan även hänvisa henne till våran stödverksamhet, dit kan hon vända sig ifall hon skulle ha några funderingar själv.

Vänliga Hälsningar,

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig
2023-09-24

Jag skulle gått och pratat med en kompis eller en vuxen som jag kan lita på och prata med sånt här om.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig