Jag är rädd att mina föräldrar ska få veta

Sammanfattning

  • Våga berätta för dina föräldrar om något har hänt – oavsett om det känns jobbigt. Du har rätt att få hjälp och bli lyssnad på.
  • Känns det jobbigt att prata så kan du skriva ner det du vill säga istället.
  • Om du inte kan prata med dina föräldrar så berätta för en annan vuxen.
  • Du kan träna på att berätta om det som har hänt genom att kontakta oss på Ditt ECPAT.

När en skickat nudes eller något sexuellt eller ett övergrepp har hänt så kan det kännas väldigt jobbigt att tänka att ens föräldrar skulle få veta eller hur de skulle reagera. Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp. Dina föräldrar ska lyssna på dig och stötta dig i det som är svårt. Det spelar ingen roll om någon säger att du inte får berätta, du får alltid prata med dina föräldrar eller annan vuxen i din närhet.

Tips till dig som vill prata med dina föräldrar:

Många vuxna är mer vana än en tror att prata om sex och relationer och kan hjälpa en bra att hantera jobbiga situationer. Men ibland kan det vara så också att en har föräldrar som inte är så bra att prata med eller att hjälpa en. Om du skulle prata med dina föräldrar och det inte går så bra så prova att ta hjälp av en annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och få stöd i att hantera det som hänt.

Även om det kan kännas svårt att prata om sånt som är jobbigt så försök ändå. Tänk att det viktigaste är att du inte håller allt för dig själv, du kan börja mitt i vad du känner eller från början. Det måste inte bli på ett visst sätt utan berätta i den ordning det kommer. 

Om det är för jobbigt att berätta så skriv ner det som känns jobbigt. Det kan vara tankar och känslor. Sen kan du be dina föräldrar läsa det du har skrivit. 

Du behöver inte berätta allt direkt. Det är OK. Du kan börja med att berätta att du inte mår bra över en grej och vill ha lite sällskap en stund. Ibland är det enklare också att berätta för en förälder först och att den sen hjälper till att berätta för den andre.

Om det är svårt att prata med dina föräldrar så be en annan vuxen vara med på samtalet. Till exempel kanske en kusin eller farmor kan hjälpa till? Antingen kan du berätta för den personen först, eller bara fråga om de vill vara med när du ska berätta nåt som känns svårt för dina föräldrar.

Vill du öva lite på att berätta och träna på hur du ska säga? Du får väldigt gärna ringa oss på ECPAT, här hittar du vårt telefonnummer och när du kan ringa oss!