Tjej, 15 år 9/26/2022
Lyft upp

Är det okej att under 18 spela in en sexvideo med någon över 18? Om båda vill

Finns här för dig

Kommentera på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

Kommentarer

Vera på ECPAT 2022-09-26

Hej och tack för din fråga!

Du undrar om det är okej att en person som är under 18 år spelar in en sexvideo med någon som är över 18 år om båda vill. Till att börja med är det viktigt att allt som händer i en sexuell relation känns okej för de inblandade och att de är med av fri vilja; ingen ska behöva känna sig pressad till att ha sex och/eller att bli filmad under sexet. Nu är detta kanske inte aktuellt i ditt fall, men det är också viktigt att komma ihåg att någon under 15 år inte kan samtycka till sexuella handlingar. Det finns även andra lagar som den äldre personen i den här situationen behöver förhålla sig till.

En sexvideo där någon av personerna är under 18 år kan räknas som barnpornografi, vilket är olagligt. Den som är över 18 år i situationen som du beskriver kan därför göra sig skyldig till brott. Den som är under 18 gör dock ingenting olagligt – ansvaret ligger helt och hållet på den äldre. Det finns undantag i lagen som säger att det i vissa fall kan vara lagligt om båda två är nära i ålder och videon spelas in bara för de inblandade att se/ha den. Det kan däremot bli brott om filmen skulle spridas. Generellt när det kommer till åldersgränser kopplat till sexuellt material så är åldern för sexuellt självbestämmande 15 år. Att be om bilder eller filmer med sexuellt material på någon som är under 15 år är som huvudregel brottsligt. Ett undantag från det är om det är liten åldersskillnad mellan de inblandade och det är uppenbart att det inte handlar om någon form av övergrepp (det är till exempel aldrig okej att tjata). Om den yngre personen skulle ha varit under 15 år hade den äldre även kunnat göra sig skyldig till brottet våldtäkt mot barn eftersom en person under 15 år aldrig kan samtycka till att ha sex (detta gäller både när den äldre är över 15 år och över 18 år).

Trots att det var mycket information hoppas jag att detta svar var till hjälp! Vill du veta mer om vad lagen säger så läs gärna mer här:
Vad är olagligt och inte?
Samtycke och åldersskillnad

Du är välkommen att höra av dig till oss om du undrar över någonting mer.

Gör mig glad 3
Gör mig ledsen 2
Gör mig arg
Finns här för dig 2
kommentera
2022-10-25

Nej bre

Gör mig glad 1
Gör mig ledsen
Gör mig arg 2
Finns här för dig 1
kommentera
Ställ din fråga!