Samtycke och åldersskillnad – så funkar det

Sammanfattning

  • Samtycke betyder att alla inblandade tydligt har sagt ja till att ha sex.
  • Bara den som är 15 år eller äldre kan samtycka till sex.
  • Att ha sex med någon som är under 15 år är ett brott som du kan straffas för.
  • Vi på Ditt ECPAT kan svara på frågor och ge råd och stöd om du behöver.

För att samtycka till sex måste en person vara över 15 år gammal. Det innebär att alla sexuella handlingar – både digitalt och fysiskt – med eller av någon som är under 15 år inte är okej. I Sverige är det ett brott som du kan straffas för. Vi på Ditt ECPAT kan hjälpa dig om och när du känner dig osäker.

Vad är samtycke? 

Samtycke handlar om att lyssna på varandra och att vara överens om att en handling är okej för båda. I praktiken innebär det att alla som är involverade i handlingen har sagt ”ja”. Allt som inte är ett ”ja” ska alltså tolkas som ”nej”. Säkerställ därför att en person har sagt ”ja” och tydligt visat att det är okej, innan du genomför en sexuell handling som till exempel att kyssa någon, ta på någons kropp eller ha sex. Det ska alltid kännas bra för båda. Detta gäller oavsett om handlingen sker IRL eller på nätet. Att tjata sig till att den andra går med på det som du vill göra är heller inte okej. Det krävs även ett samtycke om och när du vill skicka, få eller byta nudes.  

Om den andra är under 15 år 

För att samtycka till alla former av sex måste en person vara över 15 år gammal. Det innebär att alla sexuella handlingar – både digitalt och fysiskt – med någon som är under 15 år inte är okej. I Sverige är det ett brott som du kan straffas för. Även om någon under 15 år säger ”ja” och visar att det känns okej att gå vidare med en handling, räknas det enligt lag inte som samtycke och kan innebära våldtäkt mot barn.  

Har jag gjort något olagligt? 

Här följer några vanliga exempel på handlingar som kan vara bra att tänka på: 

  • Om du har tagit på någon mot deras vilja eller skickat nudes, utan att den andra personen har sagt okej – då har du enligt lag handlat utan samtycke.  
  • Om du sprider nudes som du har fått skickade till dig, utan att personen som skickade bilderna vet om och sagt okej till att du sprider dem – då har du enligt lag handlat utan samtycke.  
  • Om du är över 15 år, men personen du har gjort något med är under 15 år – då har du enligt lag handlat utan samtycke.  
     

Det finns många situationer där det är svårt att veta vad som gäller och vilket ansvar du har. I den här listan över vad som är olagligt och inte kan du lära dig mer. Du kan alltid höra av dig till oss på Ditt ECPAT om du känner dig osäker eller har frågor.  

Prata med oss på Ditt ECPAT 

Känns det svårt att förstå var gränsen går eller har du andra frågor – hör gärna av dig till oss. Oavsett vem du pratar med när du hör av dig till oss på Ditt ECPAT kommer vi att lyssna på dig och ge dig råd och stöd. Vi har både en chatt och en stödlinje som du kan ringa.