Tjej, 17 år 11/8/2022
Lyft upp

17-åring och 22-åring som dejtar

Är de okej att en tjej som är 17 dejtar en 22 åring? Inte konstigt i vår kultur men vill veta innan de blir seriöst

Finns här för dig 5

Kommentera på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

Kommentarer

2022-11-11

Du är ju över 15 så det är ju i princip okej. Det som man borde tänka på dock är ju varför väljer en 22åring att dejta en 17åring? Ofta brukar man då prata om att äldre killar gärna väljer yngre tjejer för att man kan sakna mer erfarenhet av relationer osv. För att killen då kan ”lära” tjejen hur han vill ha det. Eller att helt enkelt kunna manipulera henne till att göra det han vill. Så var försiktig men lycka till ibland är det ju också rätt? 🤷🏻‍♀️

Gör mig glad 1
Gör mig ledsen
Gör mig arg
Finns här för dig 1
kommentera
Vera på ECPAT 2022-11-17

Hej och tack för din fråga!

Du undrar om det är okej att en som är 17 år dejtar en som är 22 år.

Rent lagmässigt säger lagen ingenting om dejting – en får alltså dejta vem en vill. Oavsett vem en dejtar är det viktigt att lyssna på varandra och se till att allt som sker känns okej för de inblandade. Exempelvis när det gäller sexuella handlingar behöver alla inblandade tydligt har visat eller sagt ”ja” till handlingen, annars kan det vara olagligt.

När det finns åldersskillnad inom en relation kan det vara bra att vara uppmärksam på att alla inblandade faktiskt känner att de blir respekterade och att en får lov att säga nej till saker (som exempelvis sex) utan att den andra blir arg eller sur. Det är inte ovanligt att den yngre känner att det är svårt att säga nej till saker – den äldre har alltid ett ansvar att se till att förhållandet är jämlikt.

Du kan läsa mer om samtycke och åldersskillnader här.

Gör mig glad
Gör mig ledsen 1
Gör mig arg
Finns här för dig
kommentera
2022-12-21

Lagligt är det väl okej men det känns jätteskumt att en 22åring vill ha något med en minderårig, någon som inte kan rösta eller dricka alkohol. 22åringen borde väl ha bättre saker för sig än att dejta ett barn?

Gör mig glad 5
Gör mig ledsen
Gör mig arg 2
Finns här för dig 2
kommentera
Ställ din fråga!