Jag har sålt nudes och är orolig över att de ska spridas

Sammanfattning

  • Att sälja nudes är inte olagligt.
  • Att köpa nakenbilder från någon som är under 18 år är olagligt.
  • Vi på Ditt ECPAT kan hjälpa dig att ta ner bilder som spridits.
  • Om någon har spridit dina nudes utan ditt tillstånd är det ett brott och du kan anmäla det till polisen. Det spelar ingen roll om personen som sprider bilden har betalat för den eller inte.
  • Du kan chatta eller ringa till oss på Ditt ECPAT för att få hjälp att anmäla konton och få råd och stöd.

Att sälja nakenbilder är inte olagligt och kan kännas spännande. Den som köper bilder av någon som är under 18 år begår däremot ett brott. Känner du oro för att dina bilder ska spridas eller känner dig hotad av personen som har köpt bilderna kan vi på Ditt ECPAT hjälpa dig. Du har rätt att få stöd och att känna dig trygg.

När du skickar nudes ska du kunna känna dig trygg med att den du skickar till inte sprider bilderna vidare. Det spelar ingen roll om den du skickar bilden till har betalat för den eller inte. Om dina bilder har spridits eller om du känner dig orolig för att det ska hända, kan vi på Ditt ECPAT hjälpa dig. Med vår nedtagningsfunktion kan vi skanna av internet för att se om och var bilderna sprids. På så vis kan vi hjälpa dig att få bilderna nedtagna.  

Prata med en vuxen 

Det som har hänt är inte ditt fel och det spelar ingen roll om någon säger att du inte får berätta, du får alltid prata med en vuxen. Ibland kan det vara en lärare, tränare eller skolkurator. Ibland någon inom familjen. Många vuxna som träffar barn och unga är vana att prata om till exempel nakenbilder och saker som kan hända på nätet. Därför kan de vara ett bra stöd i att hantera jobbiga situationer. Du har rätt att bli lyssnad på och att få hjälp med att hantera det som har hänt.  

Anmäl till polisen 

Det är aldrig okej att dina nudes delas utan ditt tillstånd, även om du själv har tagit och skickat bilden. Att personen betalat för bilden gör ingen skillnad. Att sprida bilden vidare är också ett brott: barnpornografibrott eller olaga integritetsintrång. Det är också ett brott att köpa nudes utan att sprida dem vidare om den som säljer är under 18 år. Det är viktigt att anmäla till polisen när du har utsatts för ett brott. Din anmälan kan även bidra till att andra barn inte drabbas av det som har hänt dig. I vår guide om att polisanmäla har vi samlat tips om hur du går tillväga steg för steg. 

Prata med oss på Ditt ECPAT 

Känns det svårt att prata med en vuxen i din närhet kan det vara skönt att först berätta för någon annan. Vi på Ditt ECPAT kommer att lyssna på dig och ge dig råd och stöd. Vi har både en chatt och en stödlinje som du kan ringa. Ibland kan vi även hjälpa till att anmäla ett konto för att snabbare få det bortplockat från sociala medier.