Tjej, 16 år 2/28/2023
Lyft upp

Skillnaden mellan sexuella trakasserier, ofredande och övergrepp

Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan sexuella trakasserier och ofredande och sexuella övergrepp. Kan någon förklara?

Finns här för dig

Kommentera på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

Kommentar

Mamadou på ECPAT 2023-03-01

Hej och tack för din fråga! Det är inte alltid lätt att skilja på alla begrepp. Ofredande, sexuellt ofredande och sexuellt övergrepp är exempel på olika brott. Dom finns med i en lag som heter brottsbalken. Ofredande är att fysiskt röra någon eller på ett störande sätt kontakta en person som känner obehag av det. Exempel är att skicka massor av sms under en kort tid till någon som inte vill det. Sexuellt ofredande är att röra vid en person, bete sig mot en person eller säga något till en person som är sexuellt kränkande. Exempel är att skicka en dickpic till någon som inte vill ha den. Sexuellt övergrepp är olika slags sexuella kränkningar som inte anses lika allvarliga som våldtäkt, men allvarligare än sexuellt ofredande. Exempel är att tvingas runka av någon utan att man vill det. Sexuella trakasserier är olika slags sexuella kränkningar som kan vara brottsliga, men även om dom inte anses vara brott så är dom alltid fel ändå. Skola eller arbetsgivare ska se till att sexuella trakasserier inte sker på skolan eller arbetsplatsen. Sexuella trakasserier finns med i olika lagar, till exempel diskrimineringslagen. Om du har fler frågor eller funderingar kring detta är du välkommen att kontakta oss igen, antingen genom mejl eller kontakta oss på vår telefon (telefonnummer 020-112 100) eller chatt. Telefonen och chatten har öppet måndagar-torsdagar kl. 17.00-22.00 och fredagar kl. 15.00-20.00.

Gör mig glad
Gör mig ledsen
Gör mig arg
Finns här för dig
kommentera
Ställ din fråga!