Till Frågeplanket

Tjej, 13 år

Kan jag som 13 ha samlag med en annan 13 åring? Jag vet inte vad byxmyndig betyder.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad 1
Känner igen mig Känner igen mig

Svara på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

1 kommentar

Ebba på ECPAT 2024-04-29

Hej och tack för din fråga!

När någon säger ”byxmyndig” så pratar de ofta om något som egentligen heter ”Sexuell självbestämmanderätt”. Det handlar om att en får rätt att själv bestämma vem en vill ha sex med när en fyller 15 år. Den lagen är inte till för att hindra unga personer från att ha sex, utan för att personer över 15 år inte ska få ha sex med personer som är under 15 år.

Det finns alltså ingen lag som säger att två personer som är 13 år inte får ha sex med varandra. När det kommer till sex så är det alltid viktigt att det finns samtycke. Samtycke kan både vara att säga ”ja” men det kan också visas med kroppen. Det säkraste sättet att veta att det som händer är okej för båda är att prata om det. Det kan vara bra att ha med sig att det aldrig är okej för någon att hota eller pressa någon annan till att göra något sexuellt. Det är viktigt att det känns bra för er båda!

Om du känner dig osäker eller vill prata mer med oss på Ditt ECPAT så kan du kontakta oss via vår stödlinje så hjälper vi dig vidare.
Ta hand om dig,

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig