Kille, 12 år 11/9/2022
Lyft upp

Grooming

Hur många blir utsatta för grooming i Sverige?

Finns här för dig 2

Kommentar

Vera på ECPAT 2022-11-09

Hej och tack för din fråga!

Det är svårt att svara på exakt hur många som blir utsatta för grooming i Sverige. Eftersom grooming ofta övergår till att bli ett annat brott (till exempel att en person våldtar barnet) uppmärksammas sällan groomingbrottet förrän det allvarligare brottet har begåtts. Då ”konsumerar” det allvarligare brottet (våldtäkt mot barn i det här fallet) groomingbrottet i en domstol eftersom våldtäkt mot barn är ett allvarligare brott än kontakt för att träffa barn i sexuellt syfte (som grooming egentligen heter).

I Brottsförebyggande rådets undersökning från 2021 svarade 15% av Sveriges niondeklassare att de utsatts för sexualbrott under de senaste tolv månaderna. Du kan läsa mer om den statistiken här.

Om någon har groomat en är det bra att prata med en trygg vuxen och man har rätt att polisanmäla den som har utsatt en. Man har rätt att få stöd och hjälp om man har utsatts. Är man under 18 år kan man kontakta Ditt ECPAT. Hos oss kan man få stöd och råd i frågor om sexuella övergrepp, kränkningar och hot via chatt, telefon eller mejl.

Gör mig glad
Gör mig ledsen 2
Gör mig arg 1
Finns här för dig 2
kommentera
Ställ din fråga!