Till Frågeplanket

Tjej, 17 år

Det ryktas om att min vän har våldtagit sitt ex...

Det ryktas om att min vän har våldtagit, eller iallafall sexuellt övergreppat sig på sitt ex. Jag vill prata med honom för att se vad han har att säga istället för att bara lyssna på rykten, han var ju ändå min vän. Han berättade en mycket mildare version än vad jag har hört. Men sedan vet man ju faktiskt inte vem som talar sanning. Om han ljuger eller om exet överdriver. Inte vet jag. Men efter vårt samtal börjar han skriva till mig att han ångrar sig över det han har gjort och försöker få mig att tycka synd om honom. Han skriver att jag säkert inte vill vara vän med honom längre, och börjar ursäkta sig för att han skriver till mig. Just för att jag ska säga att det är okej osv. Det blir så svårt i min situation för att han är min vän, men det han har gjort är absolut inte okej och supportar det inte ALLS. Det har jag även sagt till honom, men han verkar ändå tro att jag tycker att det inte är en big deal vilket känns jobbigt. Jag är även en väldigt empatisk person och bryr mig, vilket är bra, men kan bli jobbigt i dessa situationer. Vet inte riktigt vad jag förväntar mig för svar (om jag ens får något), men vill skriva ut och berätta om hur jag känner och min upplevelse!

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig

1 kommentar

Isabell på ECPAT 2024-01-24

Hejsan.
Vad fint att du hör av dig till oss!

Det du berättar låter tungt att behöva gå runt med själv, speciellt när det handlar om en vän. Det kan vara skönt att kanske prata med någon man litar på, en trygg vuxen i ens omgivning exempelvis. 
Du berättar att det ryktas om att din vän våldtagit sitt ex. Jag förstår att du kanske känner dig kluven i det hela och helst inte vill tro på ryktena som cirkulerar. Din vän har uttryckt ånger över vad han gjort, och du känner att du hamnar i en svår situation då han är en vän och du tycker inte det han gjort är okej och supportar inte alls hans beteende.
Utifrån det du beskriver i ditt meddelande så låter det som att du ändå klargjort för din vän att det han gjort absolut inte är okej, och att du inte alls står bakom hans beteende. 
Vi har en stödlinje du gärna får vända dig till om du skulle vilja prata mer, du är anonym!
Vänliga Hälsningar,

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig