Till Frågeplanket

Tjej, 12 år

Är det olagligt?

Okej så jag gillar en kille som är 14 år gammal, jag är 12 år gammal, vi skriver då och då på snapchat och vi går i en gemensam sport. Är det olagligt om jag skulle ha varit 14 år gammal och han 16 att vara ihop med han då? Jag känner honom ändå rätt så bra.. mamma är dock inte jättepositiv över att jag gillar honom, men han är verkligen jättesnäll

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig

Svara på frågan här

Ditt svar kommer först granskas av ECPAT där vi även ser till att ingen personlig information finns med, för att säkerställa att du alltid förblir anonym. Ditt svar publiceras vanligtvis inom 1-2 arbetsdagar.

Skicka

1 kommentar

Mamadou på ECPAT 2023-10-23

Hej!
Tack för att du hör av dig till oss med din fråga.
Du skriver att du gillar en kille som är 2 år äldre och ni skriver då och då på snapchat och går på en gemensam sport. Du undrar nu om det är olagligt om du skulle ha varit 14 år och han 16 år att vara ihop med honom då. Lagen säger ingenting om relationen i sig men om ni skulle ha en sexuell relation så får någon som är över 15 år inte ha sex med någon som är under 15 år. Den äldre personen kan begå ett brott då. Du får gilla vem du vill och det är du som bestämmer oavsett om din mamma inte är jättepositiv till det.
Om du känner dig osäker eller vill prata mer om åldersskillnad är du välkommen att höra av dig till oss här.

MVH.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig