Någon skriver till mig på ett sexuellt sätt fast jag inte vill det

Sammanfattning

  • Det är aldrig okej att skriva sexuella meddelanden utan att veta om den andra vill det.
  • Är du barn och en vuxen skriver till dig kan det vara ett brott.
  • Du behöver inte svara på några meddelanden.
  • Ta gärna en skärmdump så att du kan visa vad som hänt.
  • Berätta för en vuxen vad som hänt. Det är aldrig ditt fel att du har blivit utsatt. Om du tror att du blivit utsatt för ett brott så anmäl till polisen.
  • Du kan blocka personen som skriver till dig. I vår Plattformsguide visar vi dig hur du gör.

Det är aldrig OK att skriva sexuella meddelanden till andra utan att först ta reda på om de vill det. Vuxna får aldrig skriva sådant till barn och unga. Det kan vara ett brott. Även om du först har gått med på något eller fått något har du alltid rätt att ändra dig. Att du har sagt att du ska göra något eller att du har gått med på något en gång, betyder inte att du måste göra det.

Det här är kan du göra på egen hand:

Du måste inte svara alls.
Du behöver aldrig svara personer som kontaktar dig, du bestämmer själv om du vill svara eller inte – oavsett vad personen skriver. Om det känns OK för dig så skriv tydligt att du inte vill att hen ska skriva så till dig eller att hen ska sluta skriva till dig.

Prata med en vuxen
Ju tidigare du pratar om vad som hänt desto lättare är det. Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om personen som skriver till dig säger att du inte får berätta, du får alltid prata med en vuxen. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en lärare, tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om såna här saker och hur dåligt en kan må. De kan därför vara ett bra stöd i att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte visar sig vara så bra att prata med, så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och få stöd i att hantera det som hänt. 

Ta en skärmdump 
Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert. Betala inte någonting till personen och dela inte fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen.

Anmäl till polisen 114 14 
Det är aldrig OK att någon skriver meddelanden med sexuellt innehåll till dig om du inte är med på det. Vuxna får aldrig skriva sådant till barn. Det kan innebära ett brott som heter sexuellt ofredande. Om personen hotar eller på andra sätt försöker få dig att t.ex. skicka nakenbilder är det också en brottslig handling. Din anmälan kan bidra till att andra barn inte drabbas av det som hänt dig. Om du vill veta mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.

Blockera personen
Om personen kontaktar dig via sms kan du blockera numret. På Iphone går du in i samtalslistan, trycker på ikonen med ett i och en cirkel och väljer ”blockera den här uppringaren”. 

Här hittar du instruktioner om hur du blockerar användare på de vanligaste apparna och sajterna. 

Kontakta appen eller sajten
Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort kontot. Företagen kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är ok.