Någon har tagit på mig på ett sätt som inte känns bra

Sammanfattning

  • Du bestämmer över din kropp och vem som får röra den.
  • Om någon tar på din kropp fast du inte vill är det vanligt att inte hinna reagera. Du kan också känna panik och rädsla. Alla sätt att reagera är okej och inget du själv kan styra över.
  • Om någon rör dig på ett sätt som inte är okej kan det vara ett brott. Du kan anmäla det till polisen.
  • Berätta för en vuxen om någon rör dig på ett sätt du inte vill.
  • Du kan prata med oss på Ditt Ecpat om vad som är okej och inte. Kontakta oss här.

Det är alltid du som bestämmer över din kropp och om andra får ta på den. Ingen har rätt att ta på dig om du inte vill - det är alltid fel och kan vara ett brott. Om du upplever det som jobbigt eller obehagligt när någon tar på dig så ska du ta det på allvar. Det spelar ingen roll vad andra gillar eller gör, det viktiga är hur du känner och att du har rätt att säga nej när du vill.

Om någon kliver över dina gränser kan det kännas väldigt obehagligt. Känslan kan stanna kvar hos dig och kan påverka dig en längre tid.

Det är vanligt att det tar lite tid att känna in hur du faktiskt upplever något. När någon tar på ens kropp otillåtet är det vanligt att inte riktigt förstå vad som händer där och då och att kroppen inte hinner reagera. En del känner rädsla och vågar inte agera. Det kan ta flera dagar, veckor eller ibland år innan känslorna kommer ikapp.

Det finns ingen reaktion som är rätt eller fel. Du bestämmer själv vad du behöver och hur du vill göra efteråt. Ofta är det väldigt bra att prata med en trygg vuxen - särskilt om den som har tagit på dig är någon som du oroar dig över att behöva möta igen.

Om du vill veta mer om vad som är lagligt och inte kan du läsa här.

Det här är kan du göra på egen hand:

Prata med en vuxen
När något hänt har du rätt att få hjälp och stöd. Det spelar ingen roll om den som utsatt dig säger att du inte får berätta - du får alltid prata med en vuxen. Det kan bli lättare att lösa situationen och få hjälp att må bättre om du pratar med nån så snart som möjligt.

Ibland kan den vuxna som du pratar med vara någon i din familj. Ibland kan det vara en lärare, tränare eller en kompis förälder. Du kan också prata med skolkuratorn eller med någon på en ungdomsmottagning. De är vana att träffa personer som är i din situation och vet vad du behöver för hjälp. I de flesta fall har de tystnadsplikt men om de vet vem du är finns det tillfällen när de behöver berätta vad du sagt. Du kan boka tid på ungdomsmottagningen anonymt.

Många vuxna som träffar barn är vana att prata om våld och övergrepp. De förstår att du mår dåligt och kan hjälpa dig att hantera situationen. Om du har pratat med en vuxen som inte var bra att prata med så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och få stöd i att hantera det som hänt. 

Kontakta Ditt ECPAT
Du kan alltid kontakta oss på Ditt Ecpat om du behöver råd och stöd i en sån här situation. Du kan mejla, ringa eller chatta med oss och du får vara anonym. Det kan kännas lättare att berätta om det som hänt för fler vuxna om du först provat att berätta för oss anonymt. Så här kontaktar du oss.

Anmäl till polisen 11414 
Att ta på någon som inte vill kan vara ett brott. Du behöver inte veta säkert om det du blivit utsatt för är brottsligt - du kan ändå kontakta polisen. Att anmäla till polisen kan bidra till att den som gjort så här mot dig inte kan göra det mot andra. Du når polisen genom att ringa 11414. Om du är i en akut situation ringer du 112. Om du vill läsa mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.

Kontakta Socialtjänsten
Socialtjänsten, eller soc som det ibland kallas, finns i alla Sveriges kommuner. Soc ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga som utsatts för övergrepp. Du kan alltid ringa soc i din kommun och fråga vad de skulle kunna göra för dig. Du kan läsa mer om Socialtjänsten här eller läsa mer om hur en orosanmälan går till här. Du kommer enklast i kontakt med soc genom att ringa till din kommun och be att få prata med socialtjänsten.