Jag vill hjälpa en vän som varit med om något

Sammanfattning

  • Försök få vännen att berätta för en vuxen. Det kan vara en kurator, en lärare, en tränare eller någon i familjen.
  • Ibland behöver du berätta för en vuxen även fast din vän inte vill. Det är viktigt för att din vän ska kunna få det stöd hen behöver.
  • Hjälp din vän att göra en polisanmälan om hen har blivit utsatt för ett brott.
  • I Plattformsguiden kan du läsa om hur ni själva kan ta bort bilder och blockera.

När en vän berättar om sexuella övergrepp eller nudes som spridits så kan det kännas viktigt att försöka hjälpa till. Men det kan vara svårt att veta hur du kan hjälpa till och om det är OK att berätta vidare sånt som någon berättat i förtroende.

Det här kan du göra nu för din vän: 

Berätta för din vän att hen kan prata med en vuxen
Om det hänt något svårt eller någon mår dåligt så är det viktigt att någon bra vuxen får veta om det. Barn har rätt att må bra och vara skyddade från övergrepp och olika jobbiga saker som händer. Barn har också rätt att bli lyssnade på av vuxna.

Det blir lättare att ordna en situation om din vän ber om hjälp. Hen ska inte behöva vara ensam i det som händer och rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om någon har sagt att din vän inte får berätta eller hotat med något, hen får alltid prata med en vuxen. Finns det någon vuxen som du kan uppmuntra hen kan prata med? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller en lärare eller tränare.

Hen kan också prata med skolkuratorn eller med någon på en ungdomsmottagning. De är vana att träffa personer som är i svåra situationer och vet vad barn behöver för hjälp. I de flesta fall har de tystnadsplikt, men det finns tillfällen när de behöver berätta vad hen sagt. Många vuxna som träffar barn är vana att prata om våld och övergrepp och kan hjälpa en bra att hantera jobbiga situationer. 

Om det känns bra för dig kan du säga till din vän att du kan vara med och berätta, eller bara vara med och vara tyst som stöd. Ibland är det lättare att berätta något svårt om en har med sig någon som redan vet.

Du kan berätta för en vuxen om din vän inte vill eller orkar
Vuxna som finns i din väns närhet har ett särskilt ansvar för att hen ska må bra men ibland kan det vara svårt att själv att berätta för en vuxen. Du som vän kan då behöva prata med en vuxen för att din vän ska få stöd och hjälp som hen har rätt till. Även om något har berättats i förtroende så är det viktigt ibland att berätta vidare. Vännen blir kanske ledsen eller arg i stunden men att få hjälp att må bättre är viktigt. Sen när hen fått stöd och hjälp och mår bättre så går det att förstå varför det blev berättat.

Om någon sprider bilder på din vän eller hen blivit utsatt för ett brott så kan hen:

Ta en skärmdump 
Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att hen kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Be din vän skriva vad hen vet om personen, till exempel alias och när de hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om hen inte vet säkert. Betala inte någonting till personen och dela inte fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen.

Anmäl till polisen 114 14 
Om du tror att det kan vara så det som hänt kan vara ett brott kan det vara viktigt att anmäla till polisen. Polisanmälan kan bidra till att andra barn inte ska drabbas av det som hänt din vän och det kan göra stor skillnad.

Om du vill veta mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.

Blockera personen
Om det är någon oönskad som ringer eller skickar sms till din vän kan hen blockera numret. På Iphone går du in i samtalslistan, trycker på ikonen med ett i och en cirkel och väljer ”blockera den här uppringaren”. I Android är det lite olika hur en gör mellan olika telefoner, det enklaste är att googla på vilken sorts telefon din vän har och hur en blockar nummer. Du kan läsa mer om hur du kan göra detta i vår Plattformsguide.

Kontakta appen eller sajten
Om det är någon som kontaktar din vän över internet eller nån app så kan ni också kontakta appen eller sajten och be dem ta bort kontot. Företagen kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är OK.