Jag tror jag kanske har blivit våldtagen?

Sammanfattning

  • Ingen har rätt att göra sexuella saker med dig om du inte vill – vill du inte så begår den andra personen ett brott.
  • Sex är bara okej om alla inblandade tydligt har sagt ja.
  • Berätta för en vuxen, för polisen eller för soc om du utsatts för ett övergrepp. Det är aldrig ditt fel om du utsatts och du har rätt att få stöd.
  • Samma regler gäller för sex på nätet som för sex IRL – alla inblandade måste vara ha gett samtycke.

Ingen har rätt att ha sex med dig eller göra sexuella saker med dig om du inte vill. Det spelar ingen roll om personen är din partner, en kompis eller en främling. För att sex ska vara okej behöver den en har sex med säga eller tydligt visa att hen vill ha sex. Annars är det ett sexuellt övergrepp och alltså ett brott. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt något som får dig att må dåligt.

Sex ska vara på lika villkor och härligt för alla som är med. Du ska aldrig behöva känna dig tvingad eller stressad att ha sex. Du ska inte heller behöva gå med på något för att du tänker att du kanske borde eller för att du känner att någon annan vill, eller förväntar sig det. 

Om du känner att du blev tvingad sex mot din vilja så är det allvarligt. Det spelar ingen roll om du har velat haft sex med personen tidigare den dagen, eller vid ett annat tillfälle, du har alltid rätt att ändra dig och säga nej. 

Om du vill veta mer om vad som är olagligt när det kommer till sex så kan du läsa mer här.

Det här kan du göra på egen hand:

Prata med en vuxen

Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp. Det är ofta skönt att få dela det en varit med om med någon annan. Det spelar ingen roll om personen som utsatt dig för något säger att du inte får berätta, du får alltid prata med en vuxen. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en lärare, tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om våld och övergrepp och kan därmed vara ett stöd i att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med, så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och få stöd i att hantera det som hänt. 

Anmäl till polisen 11414 
Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt. Om du vill veta mer om hur en polisanmälan går till kan du läsa här.

Kontakta Socialtjänsten
Socialtjänsten, eller soc som många unga kallar det, finns i alla Sveriges kommuner. Soc ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga som inte har det bra. Hos soc jobbar bland annat socialsekreterare som kan hjälpa dig om du har blivit utsatt för ett övergrepp. Här kan du läsa mer om hur soc arbetar.