Att skicka nakenbilder

Sammanfattning

  • Du har rätt att utforska din sexualitet
  • Det är inget konstigt eller fel med att skicka eller byta nakenbilder med någon som också vill det
  • Om du känner dig orolig eller osäker är det bäst att inte skicka bilden
  • Ingen får pressa eller hota dig att skicka bilder
  • Se till att du vet vad lagen säger om att skicka och byta nakenbilder, så att du vet att det du gör är okej. Läs mer här.

Det kan kännas både spännande och pirrigt att skicka nakenbilder till någon annan. Många unga skickar eller byter nakenbilder med varandra, det kan vara ett sätt att utforska sin sexualitet tillsammans. Det kan skapa sexuell lust, förtroende och bekräftelse. Det är i sig inget konstigt eller fel med det.

Det ska kännas bra för dig och den du skickar till

Att skicka nakenbilder kan vara ett sätt att flirta över nätet eller något som du kan göra i en relation. Det är viktigt att både den som skickar bilden och den som får bilden är med på det som händer och att det känns bra för båda. Samtycke gäller också om du vill be någon annan om en nakenbild. Det är okej att fråga, men om personen säger nej är det inte okej att tjata. Det kan till och med vara brottsligt att göra det.  

Viktigt att veta vad som är okej och inte

Du har rätt till att utforska din sexualitet, men för att du ska kunna göra det på ett säkert sätt så behöver du veta vad dina rättigheter är och vilka lagar som gäller. Du behöver också veta om du själv blivit utsatt för något som inte är okej eller har utsatt någon annan. Här kan du läsa mer om vad lagen säger om sex och nakenbilder. 

Bra att tänka på innan du skickar en bild

  • Vill den som du har tänkt skicka bilden till verkligen ha den? Det säkraste sättet att få reda på det är att fråga. Om du känner dig osäker är det bäst att inte skicka bilden.
  • Tar du bilden för din egen skull - för att det känns pirrigt och spännande - eller tar du bilden för att någon annan vill det? Det är DU som bestämmer.
  • En del tycker att det känns säkrare att ta bilder så att det inte går att se var bilden är tagen och utan att ansiktet syns.
  • Ingen får pressa eller hota dig att skicka en bild. Det kan vara olagligt att göra det och du har alltid rätt att säga nej!
  • När det kommer till åldersskillnad och nakenbilder finns det också en del att tänka på, du kan läsa mer om det här.

Prata med oss på Ditt ECPAT

Om du känner dig osäker eller vill prata mer med oss på Ditt ECPAT om nakenbilder så får du gärna kontakta oss via vår stödlinje. Du kan chatta, ringa eller mejla till oss anonymt.