Till Frågeplanket

Kille, 19 år

Formel för åldersskillnad

Hej! Vad anser ni om formeln (x/2)+7, där x är min ålder, för beräkna vilken ålder jag får vara med (bas 4). Detta skulle isåfall innebära att jag som 19 åring får få till det med 16,5 åringar. Gött? Borde jag avrunda upp eller ner? Själv tänker jag att om jag avrundar ner får man inte gå längre än bas 3…

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen 1
Gör mig glad Gör mig glad 1
Känner igen mig Känner igen mig

1 kommentar

Jonas på ECPAT 2022-12-22

Hej och tack för din fråga.

Vi på ECPAT är i detta fall lite fyrkantiga och förhåller oss till det lagliga ramverket snarare än moraliska formler även om den formel du har fångar någonting viktigt då det gäller samhällets normer och vad som anses acceptabelt.

Då lagen för att kunna ge sexuellt samtycke går vid 15 år och åldern på motparten spelar då ingen roll om samtycke finns. I frågan du ställde skulle ni båda vara äldre än 15 år och det avgörs alltså av de inblandade själva. Den enda punkt där det spelar roll är om den äldre är 15 år då en avrundning nedåt skulle innebära att den yngre skulle vara 14 år vilket skulle kunna vara olagligt (det finns ett undantag om lagen för sexuellt samtycke om parterna är nära varandra i ålder, men det är domstolen som avgör vad det innebär i det specifika fallet).

Med det sagt är det så är det viktigt att fundera på var du har dina gränser och tycker är rimligt. Bara för att någonting inte är olagligt innebär det inte att du personligen är bekväm med det.

Gör mig arg Gör mig arg
Gör mig ledsen Gör mig ledsen
Gör mig glad Gör mig glad
Känner igen mig Känner igen mig