Sugardejting – okej eller inte? 

Sammanfattning

  • Sugardejting kan räknas som en form av att sälja sex. 
  • Det spelar ingen roll om du har fått saker, tjänster eller pengar. 
  • Att sälja sex är inte olagligt – det är inte du som har gjort fel. 
  • Att köpa sex av någon är olagligt. 
  • Du har rätt att polisanmäla den som köpt sex av dig. 
  • Behöver du råd och stöd kan du prata med en vuxen du litar på eller med oss på Ditt ECPAT. Hos oss får du vara anonym.  

Sugardejting innebär att någon som oftast är äldre ger gåvor eller pengar till någon som oftast är yngre person i utbyte mot dejter. Ofta finns det förväntningar eller krav på sex eller sexuella handlingar.

Sugardejting som innehåller sex eller sexuella handlingar räknas som sexköp. Det spelar ingen roll om det är pengar, kläder, andra saker, eller tjänster som ges i utbyte - det kan ändå vara olagligt för den som ger sakerna eller pengarna. Det spelar heller ingen roll att du som får sakerna inte är tvingad eller att du har sagt ja till dealen. Det kan ändå räknas som att köpa sex, vilket inte är okej.   

Sugardejting behöver inte innehålla sex, men den som ger saker eller pengar har ändå viss makt och kontroll. Oftast är det en äldre man som betalar en yngre tjej för dejter och sex, men det är inte ovanligt att det förekommer mellan äldre kvinnor och yngre killar eller mellan samkönade och icke-binära.   

Skillnaden mellan vanlig dejting och sugardejting 

Dejting innebär att träffas på lika villkor för att båda är intresserade av varandra. I sugardejting finns oftast inte ett intresse från båda hållen. Den äldre personen betalar den yngre för att göra saker hen inte hade gjort annars. Sugardejting kan börja med att du får betalt för att följa med på restaurangbesök eller som sällskap, men det finns ofta en förväntan på att det ska leda till sex. 

Om du blir utsatt 

Även om sugardejting kan låta oskyldigt och spännande i början kan många tycka att situationen sedan blir obehaglig. Det kan kännas läskigt att inte veta vad den som betalat förväntar sig.  

När det handlar om sex har du alltid rätt att säga nej, oavsett om du tidigare sagt ja och även om det är inom en relation. Det gäller även om du fått saker eller pengar och även om ni kommit överens om att det är i utbyte mot sex. Du behöver aldrig ställa upp något som inte känns bra och ingen har rätt att göra något mot dig som du inte vill.  

Vissa som sugardejtar pressas till att ha sex, skicka nudes eller utföra andra sexuella handlingar. En del har erfarenheter av att ha smygfilmats och att filmer eller bilder används för att pressa dem att fortsätta ha sex.   

Vad säger lagen? 

Du som har sugardejtat i utbyte mot saker eller pengar har inte gjort något olagligt. Däremot är det olagligt att betala någon annan i utbyte mot sex eller andra sexuella handlingar. Även om du har tagit emot saker eller pengar får du ångra dig och säga nej till sex när du vill. Försöker någon ha sex med dig utan ditt samtycke kan den personen begå ett brott. Det kan också vara olagligt att försöka utpressa någon till att sex, skicka nudes eller utföra andra sexuella handlingar.  

Att göra en polisanmälan 

Om du har utsatts för något som kan vara ett brott har du alltid rätt att anmäla till polisen. Det kan till exempel handla om att någon har köpt sex av dig eller försökt pressa dig till att ha sex. Du gör en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är du i en akut situation ska du ringa 112. Läs mer om att göra en polisanmälan.   

Kontakta socialtjänst 

Socialtjänsten (eller soc) finns i alla Sveriges kommuner. Soc ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga. Hos soc jobbar bland annat socialsekreterare som kan hjälpa och stödja dig om du har erfarenhet av att sälja sex. Du kan kontakta soc genom att ringa till kommuns växeltelefon och be om att få prata med socialtjänsten. Läs mer om soc här.  

Berätta och få stöd 

Du har alltid rätt att prata med en vuxen - även om den du sugardejtar säger att du inte får. Prata med en vuxen som du litar på, det kan till exempel vara en lärare, tränare, kurator på skolan eller ungdomsmottagningen, eller med någon inom familjen. 

Har du frågor om sugardejting eller vill prata med någon anonymt så kontakta oss på Ditt ECPAT. Vi möter många unga i din situation och du kan chatta med oss anonymt om du vill.