Orosanmälan – så funkar det
Sammanfattning
- Alla som är oroliga för att ett barn, kan göra en orosanmälan till socialtjänsten.
- Socialtjänsten gör en bedömning och utredning för att se hur de kan ge dig eller din familj stöd.
- Vi på Ecpat kan vilja göra en orosanmälan till socialtjänsten om vi oroar oss över hur du mår och hur du har det för att du ska få det stöd och den hjälp du har rätt till.
- Du har inte gjort något fel om någon har gjort en orosanmälan för dig!
- Socialtjänstens uppgift är att ta reda på vad som är bäst för barnet.
Alla barn och unga har rätt att vara trygga, må bra och få det stöd och hjälp som de behöver. Om vi på Ecpat får reda på att du eller något annat barn är utsatt för våld eller sexuella övergrepp blir vi oroliga. Vi kan därför vilja göra en orosanmälan till socialtjänsten för att du ska få rätt stöd och hjälp. En orosanmälan handlar om att anmäla oro för dig. Det innebär inte att du har gjort något fel eller att dina föräldrar råkar illa ut.
Socialtjänsten har som uppgift att ta reda på vilken hjälp du kan behöva för att du ska må bra. Du behöver inte ta emot den hjälp som socialtjänsten erbjuder dig.
Varför görs en orosanmälan?
En orosanmälan görs för att du som har blivit utsatt för något som inte är okej ska få stöd och hjälp. Orosanmälan är det vanligaste sättet för socialtjänsten att få reda på att någon som är ung far illa. Socialtjänsten kan då erbjuda rätt stöd och hjälp. Socialtjänsten finns i alla kommuner i Sverige för att ge hjälp och stöd till barn och unga. Socialtjänsten ska arbeta så att du blir trygg.
Vuxna med anmälningsskyldighet
Personer som arbetar inom skola, omsorg, sjukvård och liknande har en skyldighet att göra en orosanmälan om de i sin yrkesroll är oroliga eller misstänker att ett barn far illa. En orosanmälan kan även göras av en privatperson, som då kan vara anonym. Att göra en orosanmälan kan handla om oro över att ett barn blir utsatt för något och inte mår bra.
Ditt ECPAT anmäler vid oro
Om vi på Ditt Ecpat får reda på att du är utsatt för våld eller sexuella övergrepp blir vi oroliga för hur du mår. Vi kan därför vilja höra av oss till socialtjänsten för att du ska få rätt stöd och hjälp. Om vi på Ecpat känner oro och vill höra av oss till socialtjänsten, kommer vi att berätta det för dig. Ecpat kan inte göra en orosanmälan om du är anonym. Du väljer själv om du vill berätta vem du är eller inte.
Vad händer sedan?
När socialtjänsten får in en orosanmälan är de skyldiga att ta reda på om den som orosanmälan handlar om behöver stöd. Om de kommer fram till att du behöver hjälp eller stöd påbörjar de en utredning. Utredningen är till för att socialtjänsten ska veta hur de ska hjälpa just dig. Socialtjänsten ska då lyssna på dig, dina föräldrar, skolan eller andra som kan berätta hur du har det.
Socialtjänsten ska lyssna på vad du vill och tycker. Socialtjänstens uppgift är att ta reda på vad som är bäst för dig. Efter det beslutar de om vilket stöd som ska erbjudas till dig eller din familj. Stödet kan till exempel vara samtal. Du får själv välja om du vill ta emot stödet som socialtjänsten kan erbjuda dig eller inte.
Du kan läsa mer om orosanmälan till socialtjänsten på Om socialtjänsten för barn och unga - Koll på soc (kollpasoc.se)
Frågor och svar om orosanmälan
Vi har bett socialtjänst svara på några av de vanligaste frågorna vi får om orosanmälan och socialtjänst.