Jag tänder på sånt som inte känns bra

Att fantisera om saker betyder inte att en vill göra dem på riktigt. Om du mår dåligt efter att du varit kåt, fantiserat eller onanerat så kan det vara väldigt bra att prata med någon vuxen om din oro. Psykologer och kuratorer på ungdomsmottagningen är vana att prata om frågor som rör sexualitet eller så kan du ringa eller chatta med oss här på ECPAT när vi har öppet. Du kan också alltid prata med nån trygg vuxen som du har i ditt liv. Det är extra viktigt att ta sån hjälp om du också känner att du beter dig på ett dåligt sätt när du är kåt, kanske du blir våldsam eller gör något med någon som är alldeles för ung – då kan en behöva hjälp att ordna så att en kan ha en tryggare sexualitet.

Det här kan du göra på egen hand:

Prata med en vuxen
Du har rätt att må bra och utforska din sexualitet på ett sätt som inte skadar dig eller andra. Du ska inte behöva vara ensam med dina funderingar, och du har rätt att få hjälp. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Om det är svårt att prata med dina föräldrar om vad du blir kåt av och tänder på kan du prata med din skolkurator eller ungdomsmottagning. Vuxna som arbetar där är vana att träffa barn och bra på att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och få hjälp att må bra. .

Här hittar du alla ungdomsmottagningar i landet.

Om du är över 16 år kan du ringa PrevenTell 
Om du är orolig för att du blir kåt av sånt som inte känns bra eller om du är orolig över dina tankar och  tycker att de tar för stor plats i ditt liv, eller om du är rädd att göra dig själv eller andra illa – då är det viktigt att få hjälp. PrevenTell är en nationell hjälplinje för dig som känner oro över din sexualitet. Du kan ringa till PrevenTell dygnet runt. Är inte telefonlinjen öppen kan du prata in ett meddelande så ringer de upp dig följande vardag.  

Prata med oss på Ditt ECPAT
Du kan alltid höra av dig till oss på Ditt ECPAT. Du kan ringa, chatta eller mejla till oss. Du kan ringa till oss måndag – fredag mellan 15 – 17 samt onsdagar 17 – 22. Chatten är öppen onsdagar mellan 17 - 22 och torsdagar 15 - 17. Du kan alltid mejla oss så återkommer vi nästa dag.