Jag vill prata med nån om något annat än nudes och sexuella kränkningar.

Vi på ECPAT är särskilt bra på att prata om nudes och sexuella kränkningar och övergrepp. Om din fråga gäller något annat har vi gjort en lista till andra ställen du kan vända dig. Vi hoppas att du hittar rätt!

Barnombudsmannen: Kan svara på frågor om barn och ungas rättigheter. Tel 020-23 10 10 med telefontid: måndag och onsdag 13.00-15.00 samt tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00.

Barnrättsbyrån: arbetar på uppdrag av barn och unga upp till 21 år och hjälper till i frågor som rör alla barns rättigheter. Om du är mellan 0-21 år, från Stockholm- eller Umeåområdet, kan du höra av dig till Barnrättsbyrån om du har problem hemma och vet inte vart du ska vända dig, om du har fått ett beslut från Migrationsverket som du inte förstår, om du bor på HVB eller i familjehem och inte trivs, om du är HBTQIA+person och blir diskriminerad, om du har det kämpigt i skolan och får inte rätt hjälp.

Barn- och ungdomslinjen, IVO: Här kan du fråga om dina rättigheter när det gäller socialtjänsten och sjukvården. Du kan också berätta om det är något som funkar dåligt. Du kan ringa 020-120 06 06 eller mejla. 

BEO Barn- och elevombudet: kan hjälpa dig med frågor om mobbning eller kränkningar i skolan. De kan också informera om lagen och vad som gäller i skolan. BEO finns på Skolinspektionen och utreder även anmälningar om kränkningar i skolan, på samma sätt som Skolinspektionen. Ring 08-586 080 00, vardagar kl 9.00-12.00. Eller mejla: beo@skolinspektionen.se 

BRIS: Du kan ringa, mejla eller chatta. Du behöver inte säga vem du är och det är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år. Öppet vardagar 10-21 och lö-sö 14-21 Telefon: 116 111. Mer information finns på bris.se. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal och du kan självklart vara anonym. 

Brottsofferjouren – Unga brottsoffer: Kan ge dig stöd, råd och information om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som har utsatts för ett brott. Brottet behöver inte vara anmält och du kan vara anonym. Brottsofferjouren har en särskild verksamhet för unga mellan 12 och 25 år. Telefon: 0200-21 20 19. Våra telefontider är måndag-fredag 9.00-19.00. Mer information finns på ungaboj.se. 

Bufff, Barn och ungdom med familjemedlem i fängelse: Här kan du få stöd om någon i din familj sitter i fängelse. Du kan ringa 020-200 330, mejla eller chatta. Telefonen har öppet vardagar kl. 9.00 – 17.00, Helger kl. 17.00-21.00 Chatten har öppet vardagar kl. 14.00 – 21.00, Helger kl 15.00 – 19.00 

Boujt, Barn- och ungdomsjour på teckenspråk: Här kan du få stöd kring allt möjligt på svenskt teckenspråk. Du kan chatta, ställa frågor till frågelådan eller mejla. Chatten har öppet tisdagar och torsdagar 18:30 – 20:30. 

Ellencentret: För dig mellan 15-25 år och har erfarenhet av sex mot ersättning. Här kan du få stöd och hjälp kostnadsfritt. Du kan chatta anonymt vardagar 17-19.

Friends: Här kan du få råd och stöd om du blir mobbad eller känner dig otrygg i skolan. De som svarar är vana att prata med barn och unga, och har stor kunskap om mobbning och barns rättigheter. Du kan antingen ringa, mejla eller chatta.  Mejl: Vi svarar måndag – torsdag 9-16, radgivning@friends.se. Telefon: Öppet måndag – torsdag 9-12, 08-545 519 90. Mer information finns på friends.se 

Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar: Du som är närstående eller själv har en ätstörning kan kontakta den rikstäckande föreningen Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet, och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon. Du som själv behöver stöd, ring 020-20 80 18 Öppet månd, tisd, torsd 19-20, onsdagar 13-16, 19-20. Chatten är öppen måndagar-torsdagar kl. 20-21. Mer information finns på friskfri.se. 

Jourhavande kompis: Chattjour (drivs av Röda korset) där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst. Öppettider är måndag-fredag kl.18-21 och lördag-söndag kl. 14-17. Öppet på dari på tisdagar. Mer information finns på jourhavandekompis.se. 

Killfrågor: På Killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill. De som svarar är vuxna volontärer som har fått utbildning för att jobba med uppdraget. Chatten är öppen månd-torsd och söndag kl 19-21.  mer information finns på killfragor.se. 

Kyrkans SOS, Svenska kyrkan: Här kan du få prata med någon som lyssnar på dig när livet känns svårt. Du kan ringa 031-80 06 50 eller skriva till SOS-brevlådan. SOS-telefonen är öppen vardagar kl 13-21 och lör-sön-helgdag kl 16-21 varje dag, året om. Vill du skriva, väljer du webbtjänsten SOS-brevlådan.  

Maskrosbarn: Här kan du få stöd via chatt om du har en förälder som har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld. De har även coacher online och aktiviteter i Stockholm, Göteborg o Malmö. Chatten är öppen Månd-torsd kl. 18-22, Fredagar kl. 18-20, Söndagar kl. 20-22. 

Mind, självmordslinje: Hit kan du ringa när du har tankar på att ta ditt liv. Även anhöriga kan ringa. Telefonnumret är 90 101. Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som har utbildat volontärer att prata med. Det går att ringa alla dagar kl 06.00 – 24.00. Chatten är öppen hela dygnet. Du kan även chatta eller mejla, läs mer här. 

Mina rättigheter: En webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Dels kan lärare hitta lektioner om barnkonventionen. Utöver handledning för pedagoger har barn och unga möjlighet att själva gå in och läsa på om sina rättigheter – eller kolla på film och tävla i frågesporter. Det finns även en chatt-bot att lära sig mer igenom. Barn och unga-delen hittas på minarattigheter.se. 

Pegasus: Pegasus riktar sig till dig som har erfarenhet av, eller funderingar kring, sex mot ersättning, och som är hbtqi-person mellan 15-25 år. Vi har en anonym chatt som heter Pegasuschatten och en stödverksamhet som heter Pegasus Råd & Stöd, där du kan prata med en kurator och få stöd i frågor som du funderar på. 

PrevenTell: En nationell hjälplinje för dig från 16 år som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Möjlighet att prata anonymt med någon som kan ge dig stöd och råd, och sedan hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Även du som är anhörig eller bara har frågor om sexuellt problembeteende, är också välkommen att ringa. Tel 020-66 77 88, telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Du kan ringa PrevenTell dygnet runt, året om och lämna meddelande på telefonsvararen. 

RFSL Stödmottagning: Här kan du som är hbtq-person och har utsatts för trakasserier, hot eller våld få stöd och råd. Du kan också höra av dig om du är anhörig till en hbtq-person som har blivit utsatt. Du kan ringa 020-34 13 16 eller mejla. Telefontid torsdagar kl 9-12. 

Rädda Barnens orostelefon om radikalisering: Hit kan du ringa anonymt och gratis om du är orolig över att någon i din närhet håller på att radikaliseras. Du kan även få hjälp om det gäller dig själv. Orostelefonen drivs av Rädda barnen. De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din ålder eller åldern på den som oron gäller. Telefon: 020-100 200. Öppet måndag–fredag 9:00–12:00 och onsdagskvällar 17:00–20:00. Mer information finns på Rädda barnens webbplats. 

Rädda Barnens stödchatt för barn och unga om hedersrelaterat våld och förtryck: Chatten Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ungdom. Du kan prata med oss om hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap, och könsstympning. Chatten är öppen Dagtid: Tisdag, onsdag och torsdag kl. 12:00–14:00. Kvällstid: Måndag, tisdag, onsdag och torsdag kl. 19:00–21:00.  Det går även att mejla dygnet runt på stodchatt@rb.se. Här kan du även boka tid för chattsamtal dagtid.  

SHEDO: Föreningen SHEDO stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Du kan kontakta dem på en särskild jourmejl eller chatt. Chatten har öppet månd- torsd och lörd-söndag klockan 20-22. Om chatten är stängd kan du mejla på jour@shedo.se. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra idag. Här finns även möjlighet att diskutera med andra i ett slutet diskussionsforum. Ett särskilt forum finns även för dig som är närstående. Mer information finns på shedo.se. 

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd): Här kan du få stöd och hjälp om du är närstående till någon som tagit sitt liv. Ring 020-18 18 00. Öppet alla dagar kl 19-22  

Storasyster: erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De som svarar har tystnadslöfte och erbjuder stöd till dig som är 13 år och uppåt, oavsett könsidentitet. Chatten öppen må-torsd kl 20-22, söndag 20-22, men man kan även boka en speciell tid. Mer information finns på storasyster.org. 

Tilia – om psykisk ohälsa: En ideell förening som vill motverka psykisk ohälsa hos dig som är ung. Föreningen erbjuder bland annat stöd på chatt och mejl för dig som är under 30 år. De som svarar är själva unga. Du kan vara anonym om du vill, och det du berättar kommer inte att föras vidare om du själv inte vill det. Chatten är öppen varje kväll kl 21:00 – 22:30 Mer information finns på föreningen Tilia. 

Terrafem: En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter. (jourtelefon för kvinnor och flickor med utländsk bakgrund). Telefon: 020- 52 10 10. Mer information finns på terrafem.org  

Tjejjourer, transjourer och ungdomsjourer: Tjejjouren.se är en portal ut till landets 60 jourer för unga. På Tjejjouren.se kan du komma i kontakt med en tjejjour, transjour eller ungdomsjour. Du kan få stöd via chatt, mejl och telefon. Mer information finns på tjejjouren.se. 

Tjejzonen: Erbjuder stöd till flickor och kvinnor 10-25 år. Du bestämmer själv vad du vill prata om, inget är för stort eller smått. Mer information finns på: https://www.tjejzonen.se/

TRIS – Tjejers rätt i samhället: arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuder stöd till dig som känner dig begränsad av din familj eller släkt, eller till dig som bara behöver prata med någon som förstår din situation.  Jouren är öppen 9-17. 

Unga relationer: Ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller har hänt tidigare. Chatten är öppet alla kvällar 20-22.

Ungdomsmottagningar: På UMO.se finns mer information om stödlinjer för dig som är ung. Du kan också läsa mer om att må dåligt och få tips på vad du kan göra för att må bättre. Du kan även läsa andras berättelser. En del av innehållet på UMO.se finns översatt till andra språk på Youmo.se. 

Unizonjourer.se/ung: På unizonjourer.se/ung kan du som är ung få svar på dina funderingar om våld, kroppen och relationer. Du kan läsa andras frågor och svar, göra relations-quiz och chatta med Unizons tjejjourer och ungdomsjourer.

Saknar du någon som borde vara med här - hör gärna av dig!