Att polisanmäla – så funkar det

Sammanfattning

  • Om det är en nödsituation – ring 112.
  • Har du utsatts för ett brott är det viktigt att polisanmäla.
  • För att göra en polisanmälan kan du ringa 114 14 eller gå in på en polisstation.
  • Spara så mycket information som möjligt, till exempel namn, användarnamn, chattar eller bilder.
  • Du kan anmäla anonymt men kan få bättre hjälp om polisen vet vem du är.
  • Dina föräldrar får reda på att du har polisanmält, men behöver inte få reda på allt du berättar för polisen.

Vi på ECPAT samarbetar ofta med polisen för att hjälpa barn och unga som har blivit utsatta för brott. Det kan till exempel handla om att någon har blivit hotad på nätet, blivit utsatt för övergrepp eller fått nakenbilder spridda.

Så här gör du en polisanmälan 

Du kan ringa till nummer 114 14 eller gå in på en polisstation och berätta vad det är som har hänt. Om du vill så kan du ha med dig en vuxen som stöd, men du bestämmer själv vad som känns bäst för dig. Polisen kommer att lyssna på dig och skriva en polisanmälan. Du behöver inte själv veta om det som du har varit med om är ett brott eller inte. Polisen gör en bedömning ifall det som du berättar är ett brott och om det ska utredas eller inte. 

Spara bevis, om det går  

Polisen behöver samla in bevis för att de ska kunna göra en utredning. Det är bra om du sparar så mycket som möjligt som har att göra med den händelse som anmälan handlar om. Det är allra bäst om du kan spara original, men om det inte går så kan du också ta skärmdumpar. Sådant som kan vara bra att spara är: 

  • Konversationer 
  • Bilder 
  • Chattar 
  • Namn och/eller användarnamn 
  • Skriv gärna ner allt du kommer ihåg om vad som har hänt och när det hände

Kan jag vara anonym när jag anmäler? 

Det går att göra en anonym polisanmälan, men om du är anonym så blir det mer som ett tips till polisen. Eftersom polisen inte kan prata med dig igen om de inte vet vem du är, så kan det bli svårare för dem att göra en utredning. 

Måste mina föräldrar få veta att jag anmält? 

Om dina föräldrar får veta att du gjort en anmälan eller inte beror på vad brottet handlar om och hur gammal du är.

Ofta berättar polisen för dina föräldrar att du har blivit utsatt för ett brott och att du gjort en anmälan. Det innebär inte att de berättar om allt som du har sagt till polisen. Om anmälan handlar om att dina föräldrar har gjort något som inte är okej så berättar polisen inte för dina föräldrar att du har gjort en anmälan.  Om du är över 15 år behöver polisen inte alltid berätta för dina föräldrar att du har gjort en polisanmälan. 

Frågor och svar med polisen Louise Åhlén

En polis som vi på ECPAT ofta samarbetar med är Louise Åhlén. Hennes jobb är att utreda sexualbrott mot barn och unga som skett på nätet. Det kan till exempel handla om att någon har blivit hotad på nätet, eller fått nakenbilder spridda. Vi har bett Louise svara på några av de vanligaste frågorna som vi får från barn och unga.

Kan jag ångra mig om jag gjort en anmälan?
Vad gör polisen med de bilder som ni hittar?
Jag har hört att ni inte har tid att utreda sånt här, stämmer det?
Varför lägger ni ner anmälningar?